Ένταση στον αέρα: Ρωσικό jet μπήκε στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ κυνηγώντας αμερικανικό βομβαρδιστικό


«Σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία καταγγέλλει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Στην ανακοίνωση ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος εισήλθε παράνομα στον εναέριο χώρο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την ώρα που προσπαθούσε να αναχαιτίσει ένα βομβαρδιστικό τύπου Air Force B-52 το οποίο πετούσε κοντά στο δανέζικο νησί του Μπόρνχολμ, προχώρησε το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Το ρωσικό Su-27, που πετούσε από το Καλίνινγκραντ, ακολούθησε το B-52 μέσα τον εναέριο χώρο της Δανίας, πάνω από το νησί, πραγματοποιώντας μια σημαντική παραβίαση του εναέριου χώρου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το δανέζικο αεροσκάφος Quick Reaction Alert έσπευσε να απαντήσει στην παραβίαση, ωστόσο οι Ρώσοι πιλότοι επέστρεψαν πριν από την αναχαίτιση», προστίθεται στη δήλωση, η οποία σημειώνει: «Η μη εξουσιοδοτημένη εισβολή σε κυρίαρχο εναέριο χώρο αποτελεί σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και διαθέτει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Το νησί Μπόρνχολμ βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα λιγότερο από 90 μίλια ανατολικά της Κοπεγχάγης.

Η Ρωσία απάντησε ότι το μαχητικό αεροσκάφος Su-27 που χρησιμοποιούσε για να αναχαιτίσει το βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασε τον δανέζικο εναέριο χώρο και πετούσε πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass, επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Το Υπουργείο Άμυνας διέψευσε τη δήλωση της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με την παραβίαση των κρατικών συνόρων της Δανίας από το Su-27 της Ρωσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Tass.

Το περιστατικό συμβαίνει εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον ρωσικό στρατό για πολλές επισφαλείς πράξεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας επικίνδυνης αναχαίτισης ενός βομβαρδιστικού B-52 των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και μιας σύγκρουσης μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών τεθωρακισμένων στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Αμερικανικών στρατιωτών.

Η δήλωση του ΝΑΤΟ ανέφερε: «Το περιστατικό της Παρασκευής είναι το πρώτο αυτού του είδους εδώ και αρκετά χρόνια και δείχνει ένα νέο επίπεδο ρωσικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Τα ρωσικά Su-27 αναχαίτισαν επίσης ένα αμερικανικό B-52 που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, μια πράξη που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν μη ασφαλή και μη επαγγελματική, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο του συμβάντος, το οποίο έδειχνε ρωσικά αεροσκάφη να πετούν σε απόσταση 100 μέτρων από τη μύτη του αμερικανικού αεροσκάφους.

Ερωτηθείς σε μια συνέντευξη τη Δευτέρα σχετικά με την διαφαινόμενη αύξηση των περιστατικών με τους Ρώσους, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στη σύγκρουση του οχήματος στη Συρία, λέγοντας:

«Είδαμε το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα όπου ένα ρωσικό όχημα ανέτρεψε σκόπιμα ένα αμερικανικό. Για τέτοιου είδους συμβάντα συνεργαζόμαστε στενά με τους Ρώσους διαμηνύοντας ότι αυτή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά, ότι η Αμερική θα ανταποκριθεί».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ