Μαργαρίτης Σχοινάς: «Ευκαιρία για διάλογο με Τουρκία μέχρι 25 Σεπτέμβρη»


Τι σχολίασε επίσης για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο.

Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Στο οικονομικό πεδίο τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να λάβει η Ελλάδα το 10% των πόρων που της αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, αμέσως μετά την έγκριση του εθνικού σχεδίου από την Επιτροπή και πριν να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών. Αυτό είπε μαζί με τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE για την απασχόληση θα είναι ένα «σημαντικό μαξιλάρι» πριν δοθούν οι μεγάλοι πόροι την επόμενη χρονιά.

Για την προοπτική του εμβολίου για τον κορονοϊό, είπε ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός για την προαγορά, αγορά και διανομή του, εφόσον προκύψει, ώστε να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι ισότιμη και φτηνή πρόσβαση.

Ελληνοτουρκικές εξελίξεις

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Τόνισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Αν. Μεσόγειο».

«Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», υπογράμμισε.

Ευρωτουρκικές σχέσεις

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι η συμβίωση δεν είναι απλή. Η θα το κάνεις μέσα από συνεννόηση ή μέσα από μια χρόνια ένταση. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο αναφοράς στο οποίο θα χωρέσουν και οι εθνικές επιδιώξεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί κι αυτό είπε δεν συμβαίνει με ευθύνη της Ευρώπης και αναφέρθηκε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας από τη Συρία ως τη Λιβύη στην Αν. Μεσόγειο. «Πρέπει να κατακαθίσει αυτή η σκόνη για να βρούμε που θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η τουρκική στάση θίγει την Ευρώπη συνολικά και υπενθύμισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, κατά την οικονομική κρίση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τώρα με τα ελληνοτουρκικά είναι η τέταρτη φορά που η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πρόκειται είπε «για μια ελληνική κατάκτηση όλου του πολιτικού κόσμου, όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα γιατί αγκίστρωσαν τη χώρα στην Ευρώπη που είναι και οι ισχυρές της συμμαχίες».

Ταμείο Ανάκαμψης

Ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες τα κράτη μέλη θα καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να μπαίνει το χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι υπάρχει και η δυνατότητα να δοθεί το 10% των πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα -και στην Ελλάδα- ως προκαταβολή από τη στιγμή που η Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα, πριν από την έγκρισή του από το Συμβούλιο Υπουργών.

Αυτό το ποσόν μαζί με τα 2,7 δισ. του προγράμματος SURE για τη βραχυπρόθεσμη απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι πριν εισρεύσουν οι μεγάλοι πόροι την επόμενη χρονιά.

Ως προς τις δράσεις που θα κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι απάντησε ότι η αφετηρία για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους της Ευρώπης είναι να ξεπεραστούν οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε η πανδημία. Ο στόχος είναι οι δράσεις που θα κατευθύνουν την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, την αγορά εργασίας -πώς οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης με νέες δεξιότητες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης κλπ- αλλά δεν θα πάνε σε μακροχρόνια «έργα τσιμέντου» και υποδομών για τα οποία υπάρχουν οι πρόσθετοι πόροι του ΕΣΠΑ.

Για τα εμβόλια

Η Επιτροπή συντονίζει ήδη όλες τις προαγορές εμβολίων με 4-5 εταιρίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την παραγωγή τους και ο συντονισμός αυτός αφορά όλα τα κράτη μέλη, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ισότιμη και φτηνή πρόσβαση στο εμβόλιο από τη στιγμή που θα προκύψει.

Δεν θα επιτρέψουμε, κατέληξε ο κ. Σχοινάς, να επαναληφθεί η κακοφωνία που φάνηκε στην αρχή της πανδημίας με τις μάσκες και τους αναπνευστήρες. Αυτή τη φορά με τα εμβόλια θα υπάρξει κεντρική προαγορά, αγορά και διανομή σε όλα τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ