Κορονοϊός – Εφιαλτικό σενάριο: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο κύμα»


Κορονοϊός: «Το σύνολο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι 3-5 φορές παραπάνω σε σχέση με τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί».

«Εν μέσω θερινής περιόδου και με τουρισμό καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο έγκριτος επιδημιολόγος μιλώντας στο Πρακτορείο FM τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ωστόσο σημείωσε ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις». Παράλληλα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως ανέφερε, θα ληφθούν μέτρα.

Όσον αφορά την πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής είπε ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».

Για τους ασυμπτωματικούς, ο καθηγητής επισήμανε ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο καθηγητής, κ. Παρασκευής

Που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική καμπύλη;

Για περίπου είκοσι μέρες παρουσιάζει μία σταθεροποιητική τάση και η ευχάριστη είδηση είναι ότι εν μέσω θερινής περιόδου που είχαμε τουρισμό, καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, το οποίο ξεκίνησε περίπου στα τέλη Ιουλίου. Από την άλλη θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην κοινότητα και θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μη συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχει ενδεχόμενο και για τρίτο κύμα; Τι λένε τα μοντέλα που επεξεργάζεστε;

Το ενδεχόμενο για τρίτο, ή και τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα υπάρχει και απ’ ότι φαίνεται για αυτό τον ιό δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως ο ιός της γρίπης για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα χρονική στιγμή αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μπορεί να έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα.

Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές που θα καθορίσουν τον ερχομό ενός νέου κύματος;

Το αν τηρούμε τα μέτρα, αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Το καλοκαίρι η κύρια παράμετρος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα ήταν η χαλάρωση, και το γεγονός επίσης ότι είχαμε μία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα στην κοινότητα, που έπαιξε και αυτό το ρόλο του σε ότι αφορά τη διασπορά.

Ποιος είναι ο αριθμός κρουσμάτων που θα σημάνει συναγερμό ότι το σύστημα υγείας πιέζεται;

Υπάρχουν αρκετοί δείκτες τους οποίους επεξεργαζόμαστε σε καθημερινή και σε εβδομαδιαία βάση. Αναφορικά με το σύστημα υγείας, οι δείκτες οι οποίοι ενδιαφέρουν, είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, η διαθεσιμότητα των κλινών που αφορούν στα περιστατικά Covid, καθώς και η διαθεσιμότητα των κλινών σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να μπορούμε και να γνωρίζουμε, πόσο καλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μία τυχόν αύξηση κρουσμάτων στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή αυτά τα κρίσιμα νούμερα που βρίσκονται;

Αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά. Η πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεχτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά κάλυψης και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης των κρουσμάτων.

Εγώ θα επαναλάβω την ερώτηση: Ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα σηματοδοτήσει μεγάλο κίνδυνο;

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απόλυτος δείκτης. Είναι αρκετοί δείκτες τους οποίους εξετάζουμε. Είναι οι ηλικιακές ομάδες, το αν έχουμε συρροές, το αν εντοπίζονται σε μία γεωγραφική περιοχή κοκ.

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνώσεις είναι λιγότερες, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας; Έχει να κάνει με την ηλικία;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το καλοκαίρι, δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος με αυτόν του Μαρτίου και του Απριλίου, λόγω του ότι τώρα διενεργούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά η απάντηση στο ερώτημα σας, είναι ότι τώρα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες. Έτσι λοιπόν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια στις νεαρές ηλικίες και η ανάγκη για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα αν τηρήσουμε τα μέτρα;

Δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή πρόβλεψη, λόγω του ότι έχουν εφαρμοστεί διαφορετικά μέτρα, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουμε μία σταθεροποιητική τάση. Ευελπιστούμε ότι θα συμβεί μείωση το μήνα που διανύουμε λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις σε άλλους πληθυσμούς.

Πόσο σας ανησυχούν, για τη διασπορά στην κοινότητα, τα αυξημένα κρούσματα που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες σε clusters. Πχ σε οίκους ευγηρίας, στη Μόρια.

Είναι αρκετά ανησυχητικά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των οίκων ευγηρίας γιατί όλος ο πληθυσμός εκεί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Όπως έχουμε πει ήδη, θα πρέπει σε αυτές τις δομές τα μέτρα να τηρούνται πολύ αυστηρά. Σε ότι αφορά μία κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών και εκεί η ιδιαιτερότητα του πληθυσμού και το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί σε μικρή έκταση και δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα (ειδικά αυτό της φυσικής απόστασης) μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη διασπορά. Αυτό επίσης είναι κάτι που μας ανησυχεί. Θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό και τον έλεγχο των μεταδόσεων στη μονάδα φιλοξενίας στη Λέσβο. Η διαφορά σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας είναι ότι ο πληθυσμός είναι νεότερος και ευτυχώς δεν θα έχουμε ανάγκη για σοβαρές νοσηλείες ή η θνητότητα θα είναι πολύ μικρότερη.

Τους ασυμπτωματικούς πού τους υπολογίζετε περίπου; Υπάρχει εκ των πραγμάτων υποδιάγνωση;

Είναι πολύ σωστό αυτό που αναφέρετε. Σε όλες τις χώρες υπάρχει υποδιάγνωση. Από αδρές εκτιμήσεις που έχω ακούσει και έχω, το σύνολο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι 3-5 φορές παραπάνω σε σχέση με τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διεγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στους 10.000. Αναφορικά με το ποσοστό των ασυμπτωματικών, από μία πρόσφατη μελέτη, εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ