Στη Γαλλία ήδη ανακυκλώνουν τις μάσκες μιας χρήσης. Δες πώς


Μήπως ήρθε η ώρα να παραδειγματιστούν όλοι από τη νέα αυτή κινητοποίηση της Γαλλίας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε μάσκες μιας χρήσης πεταμένες στο δρόμο ή -στην καλύτερη περίπτωση- σε κάδους απορριμάτων,μολύνοντας το περιβάλλον.

Βλέποντας αυτό το γεγονός μια γαλλική νεοσύστατη εταιρεία πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση. Από τα μέσα Ιουλίου η Plaxtil, μια εταιρεία στο Châtellerault, στο κέντρο της δυτικής Γαλλίας, ανακυκλώνει χιλιάδες προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, μετατρέποντας τα δυνητικά επικίνδυνα απόβλητα σε χρήσιμα προϊόντα. «Είπαμε στον εαυτό μας “Δεν είναι δυνατόν,αυτές οι μάσκες να μην μπορούν ν’ ανακυκλωθούν”», δήλωσε ο συνιδρυτής της Plaxtil, Olivier Civil στο AFP. «Μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, μπορούμε να κάνουμε κάτι με αυτό το υλικό και μπορούμε να ανανεώσουμε την αξία τους», πρόσθεσε.

Η Plaxtil δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ειδικεύεται στην ανακύκλωση ρούχων μετατρέποντάς τα σε ένα υλικό που ονομάζεται Plaxtil. Όταν η πανδημία Covid-19 χτύπησε τη Γαλλία, άλλαξε την παραγωγή της σε μάσκες ανακύκλωσης. Όσο για τη διαδικασία; Οι μάσκες συλλέγονται και τοποθετούνται σε «καραντίνα» για 4 ημέρες. Στη συνέχεια αλέθονται σε μικρά κομμάτια και εκτίθονται σε υπεριώδες φως για να διασφαλιστεί ότι έχουν απολυμανθεί εντελώς πριν ξεκινήσει η διαδικασία ανακύκλωσης.

«Παίρνουμε υφάσματα,ρούχα και -τώρα- μάσκες, τα συλλέγουμε, τα αλέθουμε, τα αναμιγνύουμε με ένα ειδικό υλικό και τα μετατρέπουμε σε ένα υλικό που ονομάζεται Plaxtil, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία, μορφοποιημένο σαν κανονικό πλαστικό», είπε ο Civil. Η Plaxtil λέει ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια τεράστια σειρά διαφορετικών αντικειμένων, αλλά προς το παρόν τις μετατρέπει σε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του Covid, όπως πλαστικά προστατευτικά.

Η Plaxtil αναφέρει ότι έχει ήδη ανακυκλώσει περισσότερες από 50.000 μάσκες, παράγοντας από 2.000 έως 3.000 ανακυκλωμένα προϊόντα από τα τέλη Ιουνίου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ