Αναδρομικά: Πώς και πότε θα δοθούν στους συνταξιούχους – Αναλυτικά τα ποσά


Αναδρομικά από 550 ευρώ έως και 7.000 ευρώ, έρχονται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους στις αρχές Οκτώβρη.

Ήδη νομοθετείται η αύξηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού κατά 1,4 δις. ευρώ, καθώς στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, περιέχεται ειδική διάταξη για την αύξηση των πιστώσεων του φετινού κρατικού προυπολογισμού προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως εξής:

  • Κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων πλην Δημοσίου
  • Κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων Δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι το συνολικό ποσό των 1,4 δις. να «σπάσει» σε δυο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης και της αγοράς. Αν ισχύσει αυτό τότε:

Οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2020 θα είναι οι εξής:

  • ΣτΕ (11μηνο) 550 έως 4.250 ευρώ
  • Εργαζόμενοι συνταξιούχοι (περικοπή 30% αντί 60% από Φεβρουάριο 2020)
  • Νοέμβριο ανά 30 έτη και άνω (από Οκτώβριο 2019)
  • Προσωρινές (αύξηση 80% μέσου μισθού ή 70% μέσου μηνιαίου εισοδήματος 12 μηνου) 1.15 ευρώ έως 6.000 ευρώ.

Η αρχή γίνεται αρχές Οκτωβρίου με τα παλαιά αναδρομικά του 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 που κρίθηκαν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ και αφορούν στις περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα σενάριο που πλέον κερδίζει έδαφος.

Το σενάριο της εφάπαξ καταβολής όλου του ποσού προς τα τέλη Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ταυτόχρονα σε συνταξιούχους Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο προγραμματίζεται να δοθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, σε όλους όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Στο μείζον θέμα θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του «Thessaloniki Helexpo Forum», το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

• 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
• 1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
• 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
• 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Νέα πιλοτική δίκη

Σχέδιο για νέα πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ειδικά για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που εξαιρέθηκαν από το πακέτο των επιστροφών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για τα αναδρομικά εξετάζεται να κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, με στόχο να ξεκαθαρίσει κάθε νομική αμφισβήτηση για το μείζον θέμα που κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η διαδικασία της δεύτερης πιλοτικής δίκης αναμένεται να ανοίξει εκ νέου παράθυρο για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Συνεπώς το θέμα αυτό που φαινόταν να είχε κλείσει με την νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου, παραπέμποντας σε κάθε περίπτωση την δημοσιονομική διαχείρισή του στο μέλλον και στη χρονική στιγμή μετά την ολοκλήρωση της νέας πιλοτικής δίκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ