Ελληνοτουρκικά – Bloomberg: Η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στην Τουρκία

Nα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΕ στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου προτρέπει άρθρο γνώμης στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι είναι η ευκαιρία για ν’ αποδείξει πως μόνο ενωμένη μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή όπως η Τουρκία.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα κι απέναντι στην Τουρκία» ο Ferdinando Giugliano σημειώνει ότι από τη στιγμή που ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με εδαφικές αξιώσεις από μια γειτονική χώρα, την Τουρκία, το θέμα θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό για την Ένωση.

«Τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα: ποιο το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

«Οι δισταγμοί αυτοί ρισκάρουν να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την ατυχή διαχείριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Ρισκάρουν επίσης να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», αναφέρει.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία επιζητεί εδώ και καιρό να ξανασχεδιάσει το χάρτη των θαλάσσιων συνόρων της με την Ελλάδα και μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε πιο επιθετική με αποτέλεσμα η διπλωματική κόντρα να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ολομέτωπο πόλεμο σε μια ολοένα και πιο τεταμένη περιοχή του πλανήτη που περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

«Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανάπτυξης “αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”. Κι η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία τηρεί υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας, όμως άλλα κράτη είναι πιο προσεκτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επιφυλάξεις μήπως υπονομεύσουν τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους με την Τουρκία. Φοβούνται, ακόμη, μήπως υπαναχωρήσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, που θα προκαλούσε νέες εισροές μεταναστών στην Ευρώπη σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας», σημειώνει.

Ο Ferdinando Giugliano υπογραμμίζει δε ότι με την απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή, καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αναγκαιότητα η σύμπηξη ενός ενιαίου μετώπου από τα κράτη μέλη της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών τους σε δύο εβδομάδες για την κρίση. «[Οι ηγέτες των 27] θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία και να εμπλακεί ενεργά στην ουσιαστική αποκλιμάκωση. Η Ένωση έχει ήδη επιβάλει από τον Φεβρουάριο ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε δύο Τούρκους πολίτες», σημειώνει. Και καταλήγει: «Η περίπτωση της Ελλάδας παρέχει στην στην ΕΕ μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο ενόψει μιας εξωτερικής απειλής. Εάν όντως σημαίνει κάτι η αλληλεγγύη, τότε τώρα είναι η ώρα αυτό να αποδειχθεί».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ