Η Τουρκία «αγγίζει» το Καστελόριζο: Ετοιμάζει νέα NAVTEX για «εισβολή» του Oruc Reis και του στόλου

Σχεδιάζει «πολιορκία» του Συμπλέγματος της Μεγίστης το καθεστώς Ερντογάν – Όλα δείχνουν κλιμάκωση της έντασης – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Έτοιμη για την μεγαλύτερη πρόκληση κατά της Ελλάδας φαίνεται πως είναι η Τουρκία, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να εκδώσει νέα NAVTEX για το Oruc Reis, όχι απλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά μια ανάσα από το Καστελόριζο, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το παραπάνω είχε εξαγγελθεί τόσο από Τούρκους Αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από τουρκικές εφημερίδες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το σεισμογραφικό εκτιμάται πως θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 25 ή 26 Σεπτεμβρίου.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες μια «πολιορκία» του συμπλέγματος της Μεγίστης και τότε οι εξελίξεις και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με την τελευταία τουρκική NAVTEX, το Oruc Reis πλέει σε απόσταση έως και 30 μίλια νότια του Καστελόριζου, συνοδευόμενο πάντα από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες. Η ναυτική οδηγία ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η επόμενη περιοχή την οποία θα δεσμεύσουν παράνομα οι γείτονες, θα είναι εγγύτερα στο Καστελόριζο ακόμη και σε απόσταση 6 μιλιών από τις ακτές του Συμπλέγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Η μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία ακόμα και στα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, την ώρα που η Αθήνα ήδη στο Ιόνιο τα έχει επεκτείνει στα 12 κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα να το πράξει και αλλού.

Αν η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί στο Καστελλόριζο, γιατί – ας μην κρυβόμαστε – περί επίθεσης θα πρόκειται, τότε η Ελλάδα θα έχει μία και μόνη επιλογή. Να απαντήσει με κάθε τρόπο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα, με τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν έτοιμες απαντήσεις για κάθε κίνηση που θα επιχειρήσει η Τουρκία. «Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όταν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή», επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας πως οι Ελληνικές Ένοπλες δεν θα επιτρέψουν κανενός είδους «πολιορκία» του Καστελλόριζου. «Όποιος επιχειρήσει να πλησιάσει θα λάβει την απάντηση που πρέπει», επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ