WSJ: Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να ξηλώσει το ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο


Μία ανάλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει φτάσει σε σημείο «βρασμού».

Το άρθρο εκκινεί με την στρατηγική του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να επιβάλει με τραχύ τρόπο τις απαιτήσεις του στην περιοχή. «Η διαμάχη με την Ελλάδα μπορεί να επιλυθεί μέσω της διπλωματίας. Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θέλει να διαπραγματευτεί ή απλά θέλει να επιδείξει την δύναμη της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει διαφιλονικούμενες τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου τις οποίες η Αθήνα θεωρεί ότι εντάσσονται εντός των περιοχών που δύναται να ασκήσει εθνική κυριαρχία και σημειώνει πως μονομερώς, ο Ερντογάν πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές αυτές στέλνοντας ερευνητικά πλοία μαζί με τον στόλο του. «Κάθε πλευρά έχει τα δικά της νόμιμα επιχειρήματα αλλά η Άγκυρα δικαιολογεί την άσχημη συμπεριφορά της με εθνικιστική ρητορική» προστίθεται στο άρθρο.

Αφού το αμερικανικό μέσο παραθέτει εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συμμαχία (σ.σ. το ΝΑΤΟ) ήλπιζε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλαδα και την Τουρκία θα βελτιωνόταν με την ένταξή τους το 1952 αλλά οι δύο χώρες έχουν έρθει κοντά στον πόλεμο τρεις φορές από τη δεκαετία του ’70. Η ένταση επιδεινώθηκε όταν εντοπίστηκε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια».

«Η στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία παραμένει μια λιγότερο πιθανή αλλά πραγματική πιθανότητα. Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να οργανώσει συνομιλίες αλλά η Ελλάδα λέει ότι δεν θα συμμετάσχει μέχρι η Τουρκία να αποσύρει όλα τα πολεμικά πλοία από τις αμφισβητούμενες περιοχές. Αυτές οι δυσκολίες προκάλεσαν το ξέσπασμα το Σαββατοκύριακο του Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την διαμάχη αυτή ως κάτι περισσότερο από ό,τι για τα αβέβαια ενεργειακά αποθέματα».

«Η Τουρκία αποτελεί έναν στρατηγικά σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ κυρίως στην Μαύρη Θάλασσα αλλά οι απειλές προς άλλο σύμμαχο απαιτούν απάντηση. Αν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει δύναμη ή απειλεί να ανοίξει την “κάνουλα” με τους μετανάστες για την Ευρώπη, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν ενιαία απάντηση» τονίζει η WSJ.

Και το άρθρο καταλήγει: Οι αναρτήσεις του Τραμπ στο twitter και το πρίσμα της συναλλαγής με το οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς σχέσεις συγκεντρώνουν την προσοχή των media. Αλλα το ΝΑΤΟ όπως το ξέρει ο κόσμος μπορεί να ξηλωθεί στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ