Κορονοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Συγκλονίζει εθελοντής – «Ανέβασα 39 πυρετό, είχα έντονη κόπωση»


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Για τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του μίλησε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ένας από τους εθελοντής.

Εθελοντής που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Oξφόρδης, μιλάει για την δύσκολη εμπειρία του.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», o εθελοντής παραδέχτηκε ότι εμβολιάστηκε τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με όσα είπε στη βρετανική εφημερίδα δεν αισθάνθηκε καλά λίγες ώρες αφότου έκανε το εμβόλιο κατά της νόσου Covid- 19.

«Εμφάνισα πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση», όπως ο ίδιος παραδέχεται.

Ο εθελοντής τονίζει ότι υπέφερε από υψηλό πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και κόπωση 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά δηλώνει πρόθυμος να συνεχίσει αφότου ξαναρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου μετά την προσωρινή αναστολή του εμβολίου.

AstraZeneca: Θα περιμένουμε πολύ για το εμβόλιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σήμερα ότι θα είναι γνωστό ως το τέλος του έτους αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορονοϊού προσφέρει προστασία στους ανθρώπους, εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος μπορέσει να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δόκιμες που ανεστάλησαν.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλονται οι παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες, μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” σε έναν εθελοντή.

Ο εθελοντής αυτός φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

Ο Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.

“Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το πουν”, επεσήμανε. “Η διαφορά με τις άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων είναι ότι δεν τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Σταματούν, ερευνούν και ξαναξεκινούν”, εξήγησε.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca διευκρίνισε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν γνωρίζει τη σαφή διάγνωση του εθελοντή, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα τεστ.

Ο Σοριό σημείωσε ότι η διάγνωση θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρεία αν μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές.

Η AstraZeneca θα παρέχει εμβόλια στις χώρες ταυτόχρονα προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη και ίση διανομή τους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η φαρμακευτική βρίσκεται κοντά στο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής της στα 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά της covid-19 και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ