Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τίμησαν την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου


Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, και οι δύο με μάσκες, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για τη 19η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τιμούσε στην Πενσιλβάνια τη μνήμη των επιβατών της πτήσης 93.

Μπάιντεν και Πενς χαιρετίστηκαν «αγγίζοντας» τους αγκώνες τους – μία από τις πολλές αλλαγές στις καθιερωμένες τελετές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διάβασε έναν στίχο από τη Βίβλο, ενώ ο Μπάιντεν δεν έκανε δηλώσεις.

Περίπου 200 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, συμμετείχαν σε αυτήν την τελετή κατά την οποία οι συγγενείς των θυμάτων, με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, διάβασαν τα ονόματα των σχεδόν 3.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν τα δύο αεροσκάφη που είχαν καταληφθεί από τους αεροπειρατές έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους. Ένα τρίτο αεροπλάνο χτύπησε το Πεντάγωνο ενώ το τέταρτο συνετρίβη στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας, όταν οι επιβάτες αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε και εξεγέρθηκαν εναντίον των αεροπειρατών της Αλ Κάιντα.

Παρόμοιες τελετές έγιναν στον Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ, όπου ο κόσμος συγκεντρώθηκε τηρώντας τις αποστάσεις, κοντά στο σημείο της συντριβής της Πτήσης 93.

«Το μοναδικό πράγμα που έστεκε ανάμεσα στον εχθρό και σε ένα θανάσιμο πλήγμα στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν το θάρρος και η αποφασιστικότητα 40 ανδρών και γυναικών – των καταπληκτικών επιβατών και του πληρώματος της Πτήσης 93», είπε ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας στο πλήθος. «Η Αμερική δεν θα σταματήσει ποτέ να καταδιώκει τους τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι το 2019 και του Ιρανού στρατηγούς Κασέμ Σουλεϊμανί φέτος τον Ιανουάριο. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στην εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ηγέτη της Αλ Κάιντα και «εγκεφάλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία έγινε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2011 – και τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος πρόκειται και αυτός να επισκεφθεί το Σάνκσβιλ, αργότερα σήμερα. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Ντέλαγουερ στη Νέα Υόρκη, δεσμεύτηκε να μην μιλήσει σήμερα για τίποτα άλλο παρά μόνο για την επέτειο.

Στο χώρο του μνημείου, ο Μπάιντεν μίλησε με την 90χρονη Μαρία Φίσερ, η οποία έχασε τον γιο της πριν από 19 χρόνια. Της είπε ότι και ο ίδιος έχει χάσει τον γιο του και πρόσθεσε: «Δεν το ξεπερνάς ποτέ», δίνοντας στην ηλικιωμένη γυναίκα το τριαντάφυλλο που κρατούσε.

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για τον ίδιο η σημερινή ημέρα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Σημαίνει ότι θυμάμαι όλους τους φίλους που έχασα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ