Καστελόριζο: Κορυφώνει τις προκλήσεις ο «σουλτάνος» τα επόμενα 24ωρα – Στο στόχαστρό του η ΠτΔ


Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καθώς τα επόμενα 24ωρα για το Καστελόριζο που έχει στοχοποιηθεί από την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντάει στα ηχηρά μηνύματα της διάσκεψη των Med7 και στην στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας με νέα κλιμάκωση της έντασης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί ότι θα προχωρήσει σε επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis, όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των συμπλεγμάτων της Μεγίστης (Καστελόριζο, Ρόδο).

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Οruc Reis περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, και αν η εντολή θα είναι «βυθίσατε το Oruc Reis» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε στα «Παραπολιτικά»: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η επέτειος των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του Καστελόριζου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί ένα επικοινωνιακό σώου από τον «σουλτάνο», σε μια απόπειρα επίδειξης ισχύος.

Φόβοι για παρενόχληση της πτήσης Σακελλαροπούλου

Η κινητοποίηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μετάβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο την Κυριακή το πρωί είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Ρόδο στις 10 το πρωί και από εκεί αναμένεται να μεταβεί στο Καστελόριζο με ελικόπτερο τύπου Σινούκ.

Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη παρενόχληση του ελικοπτέρου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπως έχει συμβεί και σε άλλους αξιωματούχους, είναι μεγάλη. Έτσι, η πολεμική αεροπορία θα έχει έτοιμο ένα ιπτάμενο ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και δυο τετράδες ελληνικών μαχητικών F-16 τα οποία θα σηκωθούν αμέσως και θα πετάξουν στο πλευρό της, μέχρι να προσγειωθεί στο Καστελόριζο.

Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να συμβεί ακόμα και όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φτάσει στο νησί, έχει ξεκινήσει η ομιλία της και αρχίσουν οι υπερπτήσεις πάνω από το νησί.

Διπλωματικός «πυρετός» με φόντο τη Μεσόγειο

Παράλληλα, οι διπλωματικές διεργασίες στην Αθήνα συνεχίζονται. Η Διάσκεψη των MED-7 στην Κορσική υπήρξε επιτυχής για την Ελλάδα και την Κύπρο από διπλωματικής απόψεως για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί επιβεβαιώθηκε το δόγμα Ελλάς – Γαλλία στρατηγική συμμαχία η οποία είναι θέμα 2-3 εβδομάδων να οδηγήσει και σε υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας με ρήτρα αποτροπής απέναντι στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε σε «Pax Mediterranea» (Ειρήνη στη Μεσόγειο) στο τέλος της διάσκεψης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το Παρίσι επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο, την Ελλάδα, αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana. Δεύτερον, γιατί κατέγραψε την μεταστροφή χωρών από την θέση της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων που κρατούσαν μέχρι τώρα, στην αποστολή ηχηρών μηνυμάτων στην Άγκυρα. Οι εφτά ηγέτες δήλωσαν σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου, ότι η Τουρκία εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που μπορεί να ενισχυθούν και να συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε από την Κορσική την Τουρκία να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016. «Αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επισκέπτεται την Κύπρο λίγες ημέρες μετά την μερική άρση εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Έχει προηγηθεί τετ α τετ Τραμπ – Πομπέο για την εξωτερική πολιτική που σημαίνει ότι κομίζει μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης. Η ανησυχία για θερμό επεισόδιο είναι έντονο και στην Ουάσιγκτον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ