Πόσα να αντέξει η βαριά φανέλα της ΑΕΚ;


”Καμιά φορά, το καλύτερο κέρδος είναι να χάσεις” (George Herbert, 1593-1633, Ουαλός ποιητής), μπορεί σε αρκετούς οπαδούς αυτή η φράση να ακούγεται ουτοπική με μεγάλη δόση κυνισμού, κυρίως όταν αυτή η φράση αναφέρεται για ένα αρνητικό αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα. Πως μια ήττα αποτελεί κέρδος; Το μοναδικό αλλά ουσιαστικό κέρδος για την Ένωση, μετά την ήττας της από τον ΟΣΦΠ στον Τελικό Κυπέλλου εχθές με 0-1,  είναι η ανώμαλη προσγείωση της στην πραγματικότητα, προκειμένου να αλλάξει γραμμή πλεύσης το σκεπτικό του Δικέφαλου οργανισμού.

Το πρώτο που έρχεται στη σκέψη κάθε κιτρινόμαυρου φιλάθλου μετά την τέταρτη σερί απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, αφού τα πρώτα βιολιά της ΑΕΚ με τα ακριβότερα συμβόλαια (Λιβάια, Ολιβέιρα, Μάνταλος, Κρίστιϊτς), έδειξαν για πολλοστή φορά ανικανότητα να διακριθούν με την απόδοσή τους, σε κρίσιμο παιχνίδι. Ως δεύτερη σκέψη κατηφορίζει στο μυαλό, η αναγκαιότητα μεταγραφών σε τρεις θέσεις ενδεκάδας, αναφορικά μία στο δεξί άκρο της άμυνας ένα ισορροπημένο μπακ-χαφ, ένας δημιουργικός μέσος στον άξονα που να ”δαγκώνει” ανασταλτικά και ένας πλάγιος μεσοεπιθετικός ντριμπλαδόρος, με κύριες αρετές την ταχύτητα και την εύκολη απαλλαγή στο ένας με έναν.

Συνοψίζοντας το κεφάλαιο στο αγωνιστικό σκέλος, υπάρχει θέμα προπονητή αλλά δικαιολογείται, αφού είναι στο στάδιο της προετοιμασίας. Το να ασκείται κριτική στον Μάσιμο Καρέρα για το ματς τίτλου στο Βόλο είναι υγιές, καθώς δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στο παιχνίδι της η Ένωση, ούτε καν στις στημένες μπάλες που θεωρητικά είναι ένα κομμάτι που δουλεύεται, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων. Το ελαφρυντικό υφίσταται στον Ιταλό κόουτς αλλά δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του, αφού οι παίκτες του παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι και στο ψυχολογικό κομμάτι, η ηττοπάθεια και ο εκνευρισμός ορισμένων ποδοσφαιριστών, διαγράφονταν στη κάμερα του συνδρομητικού καναλιού, σε όλο το χρονικό διάστημα του ματς.

Πόσα να αντέξει όμως η ”βαριά” φανέλα της ΑΕΚ, όταν ακολουθεί πρακτικές προγενέστερων ετών. Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ευκαιρία πώλησης του Μάνταλου στο Κατάρ με ένα σεβαστό ποσό, που ενδεχομένως δεν θα την ξαναδείς για τον συγκεκριμένο ή ακόμη για τον Μπακάκη η μέτρια πρόταση από την Ισπανία και το παίζει η Διοίκηση ”βαρύ πεπόνι”, γιατί οι δύο ποδοσφαιριστές εκτιμούνται ως ”σημαίες” της ομάδας και αξιώνονται περισσότερα χρήματα σε ηλικία οριακά πριν τα 30; Δεν υπάρχουν παίκτες-σημαίες την σήμερον ημέρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο…..υπάρχει η προσφορά και η ζήτηση, οι στόχοι και η προσήλωση στο κέρδος, για να μεγαλώσεις το brand name της επιχείρησης, με στέρεες βάσεις.

Επιπλέον οι δύο συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές, έχουν καταθέσει την ψυχή τους στο κλαμπ και έχουν πιάσει ταβάνι, με λίγα λόγια βρίσκονται στο στάδιο κακής φθοράς της προσωπικότητάς τους. Ο οργανισμός ΑΕΚ, όφειλε να τους δώσει την ευκαιρία της ποδοσφαιρικής αναζωογόνησης, διαμορφώνοντας μία κατάσταση win-win, για τους ίδιους και το σύλλογο. Παρόλα αυτά απέτυχε παταγωδώς, καθώς και τα επικοινωνιακά δημοσιεύματα λειτούργησαν αρνητικά στην ψυχολογία όλης της ομάδας αλλά και ο κιτρινόμαυρος φίλαθλος κόσμος, διχοτομήθηκε για άλλη μια φορά.

Είναι κατανοητό σε ένα σημείο, η σφικτή οικονομική πολιτική του συλλόγου και δεν περιμένει κανείς ότι οι μεταγραφές είναι η πανάκεια στις αδυναμίες της Ένωσης, αφενός διότι δεν υπάρχει η θέληση μεγάλου ρίσκου από τη Διοίκηση και αφετέρου οι ακριβές μεταγραφές, θα λειτουργήσουν ως προπέτασμα καπνού στο φίλαθλο κόσμο, δημιουργώντας μία γιγάντια οικονομική τρύπα.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, για να εκτοξευθεί το κλαμπ και να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι οι ηχηρές μεταγραφές. Είναι η κατάλληλη επιλογή και η επένδυση σε ομάδα γυμναστών και διατροφολόγων, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι οφθαλμοφανές ότι πολλοί παίκτες της ΑΕΚ, στερούνται δύναμης και έκρηξης και αυτό δημιουργεί ένα μειονέκτημα όταν αγωνίζονται με μεγάλες ομάδες.

Απαιτείται καλύτερη οργάνωση του τμήματος σκάουτινγκ και παράλληλη συνεργασία με άλλα ποδοσφαιρικά κλαμπ του εξωτερικού. Από την έλευση του Ιβιτς ως τεχνικός διευθυντής, παρατηρήθηκε να ενεργοποιείται κάτι σε αυτόν τον τομέα, με δανεισμούς παικτών και αγοράς νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Τελευταία είναι η ενίσχυση σε όλους τους τομείς της ακαδημίας, η επένδυση σε ποδοσφαιρικά εξελίξιμα παιδιά, θα συμβάλλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του συλλόγου, για την απόκτηση οικονομικής αυτάρκειας.

Εν κατακλείδι αγαπητοί αναγνώστες του άρθρου, επιβάλλεται η προτεραιοποίηση και αναπροσαρμογή των στόχων του κιτρινόμαυρου οικοδομήματος και εν συνεχεία μία δυναμική παρέμβαση της Διοίκησης με ψυχρή λογική, στο τωρινό έμψυχο δυναμικό. Υπάρχει χρόνος ακόμη για διορθωτικές κινήσεις, μιας και λόγω Covid-19 επεκτάθηκε η περίοδος μεταγραφών.

  • Η συμμετοχή του νεαρού Μαχαίρα είναι το μόνο θετικό που διακρίθηκε, από την τραγελαφική εμφάνιση της ΑΕΚ στο Πανθεσσαλικό.
  • Υπάρχει μεγάλη προσμονή, για την αγωνιστική ταυτότητα που θα δώσει ο Καρέρα στην ομάδα.
  •  Για δύο αγωνιστικές περιόδους (2018-20), αγνοείται η καλή φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου.
  • Η αδυναμία να πατάνε την αντίπαλη περιοχή επιπλέον ποδοσφαιριστές της Ένωσης (πλην των επιθετικών), έχει ριζώσει για τα καλά. 

Επιμέλεια άρθρου: Tommy T.  


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ