Κορονοϊός – Βατόπουλος: Η κατάσταση στην Αττική θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα


Κορονοϊός: «Και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί» τόνισε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Τη λογική πίσω από τις νέες προτάσεις για μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορoνοϊού εξήγησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι’ αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές», εξήγησε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προσθέτοντας πως «αν έχετε παρατηρήσει και στη Σερβία και στο Ισραήλ έγινε ξαφνικά η αύξηση. Και αν αυτό συμβεί είναι δύσκολο η κατάσταση να ελεγχθεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε και «καλό και κακό» ότι επέστρεψαν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σημειώνοντας ότι «το καλό είναι ότι δεν θα έχουμε μετακινήσεις στην Ελλάδα». «Η προσπάθεια είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ο κορονοϊός χωρίς να επηρεάσουμε την καθημερινότητα του. Η μάσκα είναι ένα τέτοιο μέτρο. Η χρήση της είναι κρίσιμη καθώς η μάσκα είναι το πιο βολικό όπλο με την έννοια ότι δεν επηρεάζει την καθημερινότητα» πρόσθεσε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι «πάντα έχουμε πει ότι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό όπως η λαϊκή αγορά ή ένας πολυσύχναστος δρόμος». Ο ίδιος χαρακτήρισε «χρήσιμο το διαφορετικό ωράριο, χρήσιμη και η τηλεργασία όπου μπορεί να γίνει».

Όσον αφορά, τέλος, την εικόνα των τελευταίων δύο μηνών είπε ότι «από τις αρχές Αυγούστου που είχαμε τριψήφιο ευτυχώς δεν είναι τόσο εκρηκτική η αύξηση. Μέσα σε αυτό τον αριθμό είναι και συρροές. Το 1/4 είναι ασυμπτωματικοί. Οι διασωληνώσεις είναι πρόβλημα».

«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, μιλώντας στο Mega εκτίμησε ότι έγινε μια καλή αρχή και αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία.

«Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά θα πειθαρχήσουν» είπε. Τόνισε ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν, κινήθηκαν με βάση τα πλαίσια του ρεαλισμού και τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας και της πολιτείας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η χρήση μάσκας να φέρει λιποθυμική τάση σε παιδιά, τόνισε ότι αν φέρει λιποθυμική τάση τότε το παιδί θα τη βγάλει.

«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν. Αν κάποιο παιδί για οποιοδήποτε λόγο ζαλιστεί – ακόμη και αν δεν ευθύνεται για αυτό η μάσκα αλλά είναι ψυχολογικό – τότε προφανώς θα βγάλει τη μάσκα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ