«Βόμβα» από την Μilliyet: Η Τουρκία θέλει συμφωνία με την Αίγυπτο και «εξαφανίζει» την Κύπρο

Σε κουρελόχαρτο προσπαθεί να μετατρέψει το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία η οποία με το ανατολίτικο παζάρι της επιχειρεί να επιβάλει τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη, τώρα η Άγκυρα επιχειρεί να προσεταιριστεί και την Αίγυπτο προκειμένου να υπογράψει συμφωνία μαζί της για ΑΟΖ παρακάμπτοντας την Κύπρο και… παρέχοντας προνόμια στο Κάιρο, χωρίς η ίδια να έχει την δικαιοδοσία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μilliyet η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ. Κατά τον συντάκτη του άρθρου «Η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί μια θαλάσσια περιοχή για την Αίγυπτο ίση με το μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και έχει προταθεί στους Αιγυπτίους να κάνουν μία συμφωνία παρόμοια με αυτήν που υπεγράφη με την Λιβύη.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του κατά την οποία φέρεται να ειπώθηκε προς την Αίγυπτο πως «αν συμφωνήσετε μαζί μας για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προσθέσετε αυτή την περιοχή στην οικονομία σας». Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο λειτουργώντας επίσης παρασκηνιακά προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει στην Τουρκία.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ