Δένδιας: Για να υπάρξει διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές


«Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφορικά με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ επαναλαμβάνει ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» τo γεγονός πως η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα Navtex για το Oruc Reis.

«Πρόκειται για κατ’ αρχήν θετικό βήμα. Η κίνηση αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, δηλαδή πλήρη αποχή από παράνομες ενέργειες και ρητορική. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι εν μέρει η προκλητική ρητορική συνεχίζεται. Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αποσαφηνίσει γιατί τελικά αποσύρθηκε το Oruç Reis και δεν ανανεώθηκε η Navtex: ήταν λόγω ανάγκης επισκευών και άρα θα επανέλθει μόλις αυτές ολοκληρωθούν; Ή είναι κίνηση την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δει ως ευκαιρία και να αναδιαμορφώσει τη στάση της βάσει των τουρκικών σχεδιασμών, όπως είπε ο Τούρκος ομόλογός μου πρόσφατα; Η αντίφαση εδώ είναι ορατή, ωστόσο πιστεύω ότι σύντομα θα έλθει η απάντηση και μαζί μ’ αυτήν η ανάδειξη των πραγματικών προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, η επιλογή ανήκει στην Τουρκία: διάλογος με έμπρακτη, ουσιαστική και άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων. Στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση και θα εξαχθούν συμπεράσματα επί των οποίων θα βασισθούν οι μελλοντικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και υπό ποιους όρους μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος, ο κ. Δένδιας απαντά:

«Για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές. Δεν μπορείς να λες ‘είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου’ και συγχρόνως να παραβιάζεις την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του συνομιλητή σου. Αυτό αναιρεί εκ των πραγμάτων κάτι που ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει συχνά: ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Ουσιαστικός διάλογος θα λάβει χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Χωρίς προκλήσεις και χωρίς απειλές. Δεν είναι νόμιμο η Τουρκία να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εφόσον υπάρξουν ενδείξεις μιας ειλικρινούς επιθυμίας για έναρξη διαλόγου, χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, είμαστε απoλύτως έτοιμοι να συνομιλήσουμε.

Αυτό εξ άλλου πράττουμε με όλους τους γείτονές μας και αυτό επιθυμούμε και με την Τουρκία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει πως «η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει ότι τα μέρη θα έχουν υπογράψει συνυποσχετικό για την παραπομπή ενός ζητήματος στο Δ.Δ. της Χάγης, δηλαδή έχουν συμφωνήσει επί της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου και επί του τι ακριβώς θα τεθεί στην κρίση του. Θυμίζω ότι η Τουρκία κάτι τέτοιο δεν το έχει αποδεχθεί, εν αντιθέσει με τη χώρα μας, η οποία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να παραπέμψει το ζήτημα στη Χάγη, αν χρειασθεί. Η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και αυτό υπήρξε διαχρονικά το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Δυστυχώς, διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές αυτές προτού καν επανεκκινήσουν. Κάποιος κακόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι η Τουρκία δείχνει να εστιάζει σε παίγνιο επίρριψης ευθυνών, αντί να εστιάζει στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων. Ελπίζω όμως να μην είναι αυτή η περίπτωση».

Ο κ. Δένδιας εγκαλεί παράλληλα την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο «με σκοπό να εκβιάσει την ΕΕ». «Η Τουρκία εξέθεσε για μια ακόμη φορά εαυτήν στα όμματα της διεθνούς κοινότητας. Τον περασμένο Μάρτιο η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι απόλυτα ικανή να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, απολαύοντας της ομόθυμης συμπαράστασης των εταίρων της. Το μεταναστευτικό αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να υπάρξει μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική που θα απαντά συνολικά στις προκλήσεις του μεταναστευτικού, ιδίως στις χώρες πρώτης υποδοχής. Ένα νέο Σύμφωνο που θα αντικαταστήσει τον ανεπαρκή Κανονισμό του Δουβλίνου, το οποίο θα επιτυγχάνει την υπέρβαση των αντιδράσεων ορισμένων κρατών-μελών, στη βάση της ισοβαρούς αντιμετώπισης των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ