Olympia Forum I: Όλα όσα έγιναν την 2η ημέρα του συνεδρίου

Ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.

«Η Ελλάδα τα πήγε ικανοποιητικά. Όσο ικανοποιητικά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μία ύφεση στο 8%. Αλλά θα πρέπει να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης το τι γίνεται παγκοσμίως. Σε μία κρίση που είναι πρωτόγνωρη μετά από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που συμμετείχε στις εργασίες της 2ης ημέρας του OLYMPIA FORUM I, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Και αυτό ενώ υπήρχαν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έχει την βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το πρωί του Σαββάτου, υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής κυβέρνησης, κυβερνήσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, καθηγητές πανεπιστήμιων, τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι του Τύπου συμμετείχαν στις ενώ ταυτόχρονα, έγινε ανταλλαγή με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών συνοχής σε εθνικό, περιφερειακό και κοινοτικό επίπεδο, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκών φορέων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εφημερίδας Πατρίς, Λευτέρης Βαρουξής, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum μίλησε για την Αρχαία Ολυμπία που φιλοξενεί τις εργασίες του Συνεδρίου, για μία περιοχή «όπου αναβλύζει δημιουργία, που φτιάχτηκε από το όραμα των σημαντικών ανθρώπων και τόπων που σφράγισαν διαχρονικά την ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Μίλησε για την μεγάλη πρόκληση της επανεκκίνησης της Οικονομίας και Κοινωνίας, μία πρόκληση την οποία όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσαρμοζόμενες στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία. «Παρακολουθώντας τις εργασίες του συνεδρίου αναλογιζόμουν τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως Έλληνες για να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή στήριξη όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη και τις ολιγωρίες του παρελθόντος. Το χρωστάμε σε αυτούς που ακολουθούν. Τους χρωστάμε περισσότερα όνειρα, περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερο πλούτο. Ας είναι η γενιά του brain drain η τελευταία που αναγκάστηκε να φύγει».

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, πρώτος ομιλητής της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum χαρακτήρισε ιδανική την χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται το Συνέδριο «δεδομένου ότι βρισκόμαστε μπροστά στην νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 και σε συνδυασμό με την πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη οργανισμών και επιχειρήσεων αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε στο σημείο επανεκκίνησης για μια νέα Ευρωπαϊκή πορεία με ισότιμη συμμετοχή και ανάπτυξη όλων των κρατών – μελών. Αρκεί στη γραμμή της εκκίνησης, να είμαστε έτοιμοι, με προτάσεις και ώριμα έργα».

Ο τ. Επίτροπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του Forum που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των περιφερειών για την διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων αλλά και για την μελλοντική πορεία του τόπου σε ένα ασταθές και προκλητικό περιβάλλον αλλά και σε ένα νέο επίσης αναπτυξιακό τοπίο για ολόκληρη τη χώρα ενώ μίλησε για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της Ευρώπης την οποία υπηρέτησε για πέντε χρόνια. Όπως τόνισε, η πανδημία που έχει επιφέρει αναθεώρηση των παγκόσμιων όρων της οικονομίας αλλά και πολιτισμού, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει και να μας εμποδίζει να βλέπουμε μπροστά και μακριά. «Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και η ευρωπαϊκή στήριξη είναι δεδομένη.

Προϋπόθεση για να κινηθεί δυναμικά η ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι η απαραίτητη συναντίληψη και η ενότητα των δυνάμεων της Ελλάδας με μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξη συνολικά της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον όταν ενώνει τις δυνάμεις της». Δεν παρέλειψε να τονίζει την τουριστική αναπτυξιακή δυνατότητα της Πελοποννήσου, όπου το φυσικό περιβάλλον και ο πολιτισμικός πλούτος της επιτρέπουν την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προϋπόθεση η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο Ernst Reichel, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην ομιλία του τόνισε πως οι διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Όπως επισήμανε, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο. «Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διένεξη. Δε τολμώ να κάνω προβλέψεις ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όμως ο στόχος της Ευρώπης είναι ξεκάθαρος και γι’ αυτό οι συζητήσεις που έχουμε κάνει είναι εκτεταμένες.

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο για το ΝΑΤΟ και οι συνέπειες που θα την περιμένουν σε περίπτωση αποχώρησης θα είναι πολύ σοβαρές. Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, πάντως είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας όσο συμβούν την προσεχή εβδομάδα». Όσον αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι έχει έχει δρομολογηθεί νέα προσπάθεια μετά την καταστροφή στην Λέσβο. «Θέλουμε μαζί μας ακόμα και αυτούς που αρνήθηκαν γιατί το βάρος που πέφτει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας στο μεταναστευτικό και είναι αρνητικό να λειτουργούμε μονομερώς. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες όμως θα πρέπει να συντονίσουμε ενέργειες για να μην μείνουν μόνες σε όλο αυτό Ελλάδα και Γερμανία».

Ο Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς και για τα κοινά τους συμφέροντα, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε, όλα τα θέματα που εκκρεμούν μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και διπλωματία. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά μόνο μεταξύ των κρατών. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στη Δύση και να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Υπ. Άμυνας προκειμένου να αξιολογήσουμε την δυναμικότητα και το δυναμικό.

Στα ελληνοτουρκικά, η επιστροφή του ORUC REIS ήταν σημαντική εξέλιξη για να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες ως διπλωματικό μέσο για τα θέματα που εκκρεμούν. Με διάλογο και διπλωματία λύνονται τα θέματα και όχι στη θάλασσα και στρατιωτικά. Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ίδιους και ελπίζουμε ότι οι δυο πλευρές θα απέχουν από πράξεις που δυναμιτίζουν το κλίμα».

Ο Επικεφαλής Αγροτικού Τομέα, ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση του κορωνοϊού, και στις συνέπειες της τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Ακόμη εξέφρασε την άποψή του για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

Όπως τόνισε, «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδηγούν στην οικονομία του αποκλεισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι η μοναδική εναλλακτική αλλά και φιλόδοξη λύση είναι η οικονομική ανάκαμψη που επιτυγχάνεται με βασικά στοιχεία την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, την ουσιαστική χρηματοδότηση και ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους και την ισοτιμία του εκπαιδευτικού συστήματος… Στο μέλλον λοιπόν η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες, με λιγότερη λιτότητα, μια Ευρώπη με ανάπτυξη και αλληλεγγύη, με δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

«Ο ρόλος της Επιχειρηματικότητας μετά την Πανδημία» ήταν το θέμα της συζήτησης που ανέπτυξαν στο Olympia Forum ο Αρμόδιος Γιαννίδης διευθύνων σύμβουλος της Vitex SA, γεν. γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (EENE), ο Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) – Δημιουργικός Επιχειρηματίας και ο Αναστάσιος Οικονόμου, πρόεδρος Young Presidents Organization (YPO), Ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος, iGroup. Συντονιστής ήταν ο Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής EENE. Οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να επενδύσουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, πρέπει να κατακτήσουμε τα εργαλεία που ξεκλειδώνει η ψηφιοποίηση και η ψηφιακή μετάβαση στην επιχειρηματικότητα , να γίνουν συνέργειες εντός και εκτός τειχών και πυξίδα να είναι η υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικότητα.

Ο Αρμόδιος Γιαννίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί πνοή στις καινοτόμες επιχειρήσεις , να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις με ξένους.

Ο Αναστάσιος Οικονόμου από την πλευρά του είπε μεταξύ άλλων ότι είναι αισιόδοξος γιατί η Ελλάδα έχει πολλά θετικά. «Αρχίζουμε να βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον στο real economy, ενώ έχει γίνει καλή δουλειά στο back office (π.χ ψηφιοποίηση)» είπε χαρακτηριστικά . Ο Μιχάλης Στάγκος τόνισε ότι μπαίνουμε στον β κύκλο της πανδημίας που θα έχει διάρκεια και θα έχουμε εξομάλυνση μετά από ένα χρόνο. Μάλιστα εκτίμησε ότι η ύφεση ίσως αγγίξει και το 14% του ΑΕΠ. «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά όπου πρέπει κτίσουμε γέφυρες για το 2022-2026» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Διονύσιος Νικολάου γενικός διευθυντής της diaNEOsis απάντησε στο ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και ποια στοιχεία πρέπει να έχει αυτή.“Η αιτία της Ελληνικής κρίσης έχει ένα όνομα… Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Και αυτό διότι η ντόπια παραγωγή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες. Έτσι γινόντουσαν περισσότερες εισαγωγές από ότι οι εξαγωγές. Για να θεραπευτεί αυτό θα πρέπει να πάμε σε ενίσχυση ανταγωνιστικότητας. Και αυτό για να γίνει προϋποθέτει επενδύσεις. Πρέπει λοιπόν να γίνουν μεγάλες αλλαγές που δυστυχώς έως τώρα έχουν ανασταλεί. Θα πρέπει να υπάρξει όμως και κοινωνική συναίνεση. Ο σχεδιασμός μεταρρυθμίσεων και Επενδύσεων με το μυστικό της πλήρους αξιοποίησης των 70 δις για να μη χαθεί μία ακόμα ευκαιρία» τόνισε χαρακτηριστικά. Ξεχωριστή αναφορά έκανε για την Ηλεία, τονίζοντας ότι για την ανάπτυξη θα βοηθήσει και η κρουαζιέρα που είναι ένα κομμάτι που μπορεί να δώσει πολλά.

Για το «Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις – Ενίσχυση της ανάκαμψης» κατέθεσαν τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους ο κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας και ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α). Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Νατάσα Πατρινού, Δημοσιογράφος, Ionian Channel.

Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο είναι πολύ καλά δομημένο και είναι ύψους 2,5 δισ. αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος μίλησε για την δημιουργία μιας μεγάλης τεχνικής υπηρεσίας που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. «Η ΕΕΤΑΑ είχε όλες αυτές τις προσχολικές δομές, το Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφικούς σταθμούς, είχε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε μια πολύ μεγάλη τεχνική υπηρεσία με 110 τουλάχιστον πολιτικούς μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων με στόχο να βοηθήσουμε τους δήμους αυτούς που δεν έχουν την Τεχνική υπηρεσία να υποβάλλουν και αυτοί προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος εξέφρασε την ελπίδα για μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, κάτι που είναι βασικό στην αξιοποίηση πόρων. «Πιστεύω ότι από το υπουργείο έχουν εντοπιστεί αυτές οι αδυναμίες. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που ετοιμάζει η ΕΕΤΑΑ για να βοηθήσει τεχνοκρατικά τους δήμους και ειδικά αυτούς που δεν είχαν κατάλληλες τεχνικές υπηρεσίες και αυτό το πρόγραμμα με τους 100 μηχανικούς πιστεύω θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα και να μην υπάρχουν παραπονούμενοι». Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία, ο κ. Νικολούτσος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση στο θέμα της οικονομίας ενώ έκανε αναφορά και στην κρουαζιέρα.

Για την αξιοποίησή του ΕΣΠΑ αλλά και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του όλα αυτά τα χρόνια, μίλησαν ο Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής και ο Δημήτρης Σκάλκος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σε μία συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του BEST TV Καλαμάτας, Θέμης Κανελλόπουλος. Όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος «τα 160 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει η εικόνα και η φυσιογνωμία της χώρας. Δυστυχώς όμως η πολύχρονη οικονομική κρίση δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αφού αυτά τα χρήματα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας είναι πολύ λίγα. Οπότε καταγράφηκε μία οπισθοχώρηση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη. Άρα το στοίχημα είναι πώς θα τρέξουμε με περισσότερο γοργά βήματα για τα επόμενα πολλά χρόνια, έτσι ώστε να φτάσουμε τα υπόλοιπα κράτη». Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ επεσήμανε ότι «δεν είμαστε σίγουρα απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά δεν πρέπει να είμαστε και αφοριστικοί. Πάντως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και πλέον είμαστε στη 13η θέση όσον αφορά την απορροφητικότητα».

Ο κ. Πατούλης από την πλευρά του ανέφερε για την αξιοποίηση και τα προβλήματα του ΕΣΠΑ. «Πλέον με την αύξηση του ποσού από το ΕΣΠΑ έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από όλους εμάς που εργαζόμαστε στην περιφέρεια για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει όμως να νικηθεί η γραφειοκρατία, να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη παραγωγική αξία. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δει σίγουρα η κεντρική κυβέρνηση».

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το μέλλον, ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Hanns Seidel & Ευρωβουλευτή Markus Ferber με συντονιστή τον Παναγιώτη Κακολύρη, ο οποίος είναι ο Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η κ. Φοντερλάινερ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο από όταν ανέλαβε, είπε ο κ. Ferber, και αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού σίγουρα θα είχαμε προχωρήσει πολύ… Υπάρχει ο προϋπολογισμός για την ανάκαμψη και αυτή η έγκριση ήταν ένα ιστορικό βήμα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απευθυνθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές και να συγκεντρώσει 750 εκ. για επενδύσεις για να ξεπεραστεί η πανδημία, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία. Όσο για το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας που έθεσε ο κ. Κακολύρης ο κ. Ferber τόνισε ”Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και θέλουμε να αποφευχθεί η όποια ένταση. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α θα μπορούσε να πάρει θέση και να σταματήσει την Άγκυρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για την ένταξη της στην Ε.Ε Δε γίνεται η Τουρκία να έχει μία εχθρική στάση απέναντι σε κράτος της ένωσης και να θέλει να γίνει η ίδια μέλος. Αυτό που θέλω να ξέρει ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός είναι ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και δεν αφήνει απροστάτευτο κανένα μέλος της.”

Στη συζήτηση με θέμα «Χρηματοδόηση της Πράσινης Mετάβασης: Το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό σχέδιο πράσινων συμφωνιών και ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης», ενδιαφέρουσες απόψεις κατέθεσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η πρόεδρος – Δ/νουσα Σύμβουλος, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Αθηνά Χατζηπέτρου, ο πρόεδρος, AtticaBank Κώστας Μητρόπουλος, ο επικεφαλής Corporate Finance Coverage για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη HSBC Πάνος Παπαρίζος και ο Energy Economist, European Investment Bank Janosch Ondraczek. Συντονίστια ήταν η Λένα Παρασκευά, δημοσιογράφος, STARTV Κεντρικής Ελλάδας.

«Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε να διαχειριστούμε το 30% των πόρων. Προετοιμαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε γιατί και ο χρόνος εκταμίευσης είναι περιορισμένος, δηλαδή τρία χρόνια» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις που εστιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος: Κύμα ανακαινίσεων δηλαδή το καινούργιο «Εξοικονομώ» που θα καλύπτει 60.000 νοικοκυριά το χρόνο, ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα νησιά που θα βοηθήσουν να μπουν projects και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, ηλεκτροκίνηση που αφορά ποδήλατα και οχήματα ΔΧ ενώ ήδη έχουν πωληθεί 400 ΙΧ μέσα σε λίγες βδομάδες, δράσεις για προστασία της φύσης σε περιοχές natura , που περιλαμβάνει μεγάλο Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, απολιγνιτοποίηση όπου τίθεται το master plan σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες.

Ο Κώστας Μητρόπουλος από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η τράπεζά μας έχει υιοθετήσει στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και στηρίζει το τρίπτυχο Περιβάλλον Ενέργεια Υποδομές που αποτελεί την καινούργια μόδα για το χρηματοπιστωτικό».

Η Αθηνά Χατζηπέτρου επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν είχε αξιοποιήσει το εργαλείο μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δηλαδή έναν σοβαρό, εθνικό, επαγγελματικό και πολυεπίπεδο, αναπτυξιακό οργανισμό.

Τέλος ο Πάνος Παπαρίζος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη χρονική συγκυρία υπάρχει μια εξαιρετική δυναμική γιατί προτεραιότητα των επενδυτών είναι η χρηματοδότηση projects αειφόρου ανάπτυξης».

Για τις προκλήσεις της οικονομίας και για τα σχέδια της κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα μίλησε ο υπουργός οικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας. «Ζούμε σε μία περίοδο πρωτόγνωρης σε πανελλαδικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αβεβαιότητας, η οποία δυσκολεύει όχι μόνο τις εκτιμήσεις, αλλά και τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα, αντέδρασε έγκαιρα και πως αυτό αξιολογείται; Ένας δείκτης είναι το βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού και αυτό δεν είναι άλλο από το βάθος της ύφεσης. Χωρίς να θριαμβολογούμε η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω ότι έγκαιρα, μεθοδικά, σοβαρά, κατάφερε να περιορίσει όσο είναι εφικτό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αυτά τα μέτρα όμως δεν αρκούν αφού οι προκλήσεις είναι πολλές, οι δυσκολίες μεγάλες».

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη , υπογραμμίζοντας ότι «θα ξεδιπλώσουμε μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που έως το τέλος της χρονιάς πιστεύουμε ότι θα υπερβούν τα 24 δισεκατομμύρια, έτσι ώστε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις… Τώρα όσο το πού θα βρούμε τα λεφτά, καταφέραμε μέσα στην κρίση να βγούμε στις αγορές έξι φορές και να δανειστούμε σημαντικά ποσά αθροιστικού ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τα πολεμοφόδια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Προκλήσεις στο πεδίο των εσόδων για να μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους, προκλήσεις στο σκέλος των δαπανών έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκλήσεις όμως και στο σκέλος της Εθνικής Άμυνας. Όλο αυτό το διάστημα και μέσα στην περίοδο της κρίσης υλοποιήσαμε πολιτικές για την ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε» κατέληξε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η πανδημία, οι πιέσεις στα σύνορα και το μεταναστευτικό. Προβλήματα που όπως είπε μονιμοποιούνται. Η κ. Γεννηματα τόνισε ότι «οι πολιτικές επιλογές της Ν.Δ φέρνουν τη χώρα στον αντίποδα από τις προοδευτικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη και είναι σα να μας λέει ο πρωθυπουργός να αναβάλλουμε τη ζωή μας. Για να νιώσει ο Έλληνας αυτοπεποίθηση πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και σιγουριάς». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Δυτική Ελλάδα και την Ηλεία η οποία όπως είπε πρέπει να αξιοποιήσει την Αρχαία Ολυμπία γιατί είναι ένα brand όπως η google, η apple, η coca-cola… και να μην τη θυμόμαστε κάθε 4 χρόνια. «Πρέπει να καθιερωθεί ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός όπως για παράδειγμα στην αρχαιότητα που στην Αρχαία Ήλιδα προπονούνταν οι αθλητές». Όμως, κατέληξε, για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται και έργα υποδομής όπως ο δρόμος Πατρών-Πύργου αλλά και συνεργασία.

Στον νέο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Παναγιώτη Αντωνόπουλου της εφημερίδας «Πελοπόννησος» χαρακτήρισε μεγάλη αθλητική μεταρρύθμιση την ψήφιση του νομοσχεδίου που γινόταν προσπάθεια εδώ και 30-35 χρόνια και από τους προκατόχους του, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να γίνει. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελικά το τόλμησε» είπε ο κ. Αυγενάκης ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, είπε ο υφυπουργός «είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχτούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και τις αθλήτριες, να δώσουμε τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν και άλλο νέο κόσμο».

O Βύρων Νικολαΐδης πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, πρόεδρος της CEPIS, αναφέρθηκε στον θεσμό της πιστοποίησης, αλλά και για το μέλλον της εργασίας. “Όταν πριν από 20 χρόνια λέγαμε να έρθει ο θεσμός της πιστοποίησης στην Ελλάδα πολύς κόσμος δεν το καταλάβαινε. Η έννοια της πιστοποίησης πλέον έχει περάσει, γιατί η πιστοποίηση είναι μία εξέταση η οποία μετράει, το αν ξέρεις ή δεν ξέρεις. Μάλιστα πριν μία εβδομάδα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είπε για το στρατό ότι θα πιστοποιηθούν όλοι οι νέοι σε δεξιότητες, που είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Εκεί όμως που δεν είμαστε καλά, είναι η εφαρμογή του πράγματος».

Τη σκυτάλη στις εργασίες του Olympia Forum με το θέμα της ”Ψηφιακής καινοτομίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης” πήρε ο Υπ. Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, η Εύα Καϊλή Ευρωβουλευτής και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Greece, Cyprus & Malta με συντονίστρια: Μαρία Ορφανού, Δημοσιογράφος, Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

Αρχικά ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα άλματα στην ψηφιακή πολιτική που έχουμε κάνει από την πανδημία και αναφέρθηκε σε αυτά που θα ψηφιστούν την Τρίτη τα οποία περιλαμβάνονται στον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος έχει 232 άρθρα.Σχετικά με τον προσωπικό αριθμό είπε ότι είναι μια εκκρεμότητα από το παρελθόν και ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υπογραφή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο 5G του οποίου η δημοπράτηση δρομολογείται τις επόμενες εβδομάδες και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο ταμείο το ”Φαιστός” που θα επενδύσει στην ανάπτυξη. Οι συχνότητες που δε θα δημοπρατηθούν πρόσθεσε θα διατεθούν σε ερευνητικά κέντρα. όσο για τα ανοιχτά δεδομένα είτε αφορούν το δημόσιο, είτε τον ιδιωτικό τομέα θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.

Το λόγο πήρε ο Υφυπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας τονίζοντας ότι ”έχουμε σημειώσει μεγάλες βελτιώσεις στη χώρα μας και πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα για να γίνονται επενδύσεις. Τα ερευνητικά κέντρα, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία πρέπει να στηριχθούν και να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία».

Η Εύα Καϊλή στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα πριν από 3 χρόνια μας ήταν άγνωστα. Η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σίγουρα θα βελτιωθεί και άλλο η κατάσταση. Το κράτος συνέχισε, πρέπει να δώσει κίνητρα στις εταιρείες για καινοτόμες υπηρεσίες. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα και την ανθρώπινη υγεία με ανάλογες μετρήσεις και έλεγχο στις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν. Η τεχνολογία μπορεί να σώσει ζωές αν χρησιμοποιηθεί σωστά».

Τέλος ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που αφορά την ψηφιοποίηση της Αρχ. Ολυμπίας σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού. Όσο για την ψηφιακή Τεχνολογία έχω να πω ότι δίνει πολλές και σημαντικές λύσεις στον άνθρωπο, στο κράτος , σε όλους, από τη χρήση, τη διακίνηση και την αρχειοθέτηση εγγράφων μέσω του ψηφιακού νέφους και την κατάργηση του χαρτιού, τηρώντας τους κανόνες χρήσεις.

O πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Κλεομένης Μπάρλος αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία .

«Ο πρωταθλητής της ανακύκλωσης που δεν θα ξεπεραστεί πότε είναι η ίδια η φύση. Η οποία ανακυκλώνει τα πάντα. Άρα εμείς έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά παρατηρώντας πως η φύση ανακυκλώνει τα πάντα. Άρα η φύση με τα παραδείγματα της μας δείχνει το δρόμο που πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε. Έτσι είναι περίεργο ότι ενώ έχουνε ψηφιστεί τόσοι νόμοι, αντί να προστατεύσουν το περιβάλλον, αυτό που σκέφτονται είναι πώς θα τιμωρήσουν την κακή επιχείρηση, τον κακό επιχειρηματία. Κίνητρο για να ανακυκλώνει, για να μη ρυπαίνει μία επιχείρηση, εγώ προσπαθώ να το βρω αλλά δεν μπορώ. Όλοι πιστεύουν ότι η πολιτεία δίνει κίνητρα για να ανακυκλώνεις το υλικό που χρησιμοποιείς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Δυστυχώς η πολιτεία δεν βοηθάει καθόλου τις επιχειρήσεις να ανακυκλώσουν. Η πολιτεία δεν αναγνωρίζει κανένα κόστος παραγωγής προϊόντος, αφού θεωρεί ότι είναι μηδενικού κόστους».

Ακολούθως ο κ. Μπάρλος αναφέρθηκε σε όλα τα αντικίνητρα που υπάρχουν από το κράτος και περιορίζουν τις επενδύσεις στην οικονομία και κυρίως στην ανακύκλωση και ανέφερε ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ανακύκλωση.

Για τις πολιτικές ενέργειας μίλησε ο Janosch Ondraczek από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Andrea Pinna, Senior Advisor Climate Change, European Investment Bank.

Οι εργασίες του Σαββάτου έκλεισαν με το θέμα των προκλήσεων της απολιγνιτοποίησης, με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον Διευθυντή Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στα Ελληνικά Πετρέλαια, Σπύρο Κιαρτζή. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Capital.gr Χάρης Φλουδόπουλος.

Το θέμα που συζήτησαν ήταν η απανθρακοποίηση στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Αρχικά ο κ. Μανιάτης μίλησε για τη συγκλονιστική πρωτοβουλία της κ. Φον Ντερ Λάιεν η οποία προσπαθεί να συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει αλλαγή σε όλα όσα ξέρουμε και να σχεδιαστούν όλα από την αρχή. Μια πρωτοβουλία που προκάλεσε αντιδράσεις όμως είναι σημαντική για το περιβάλλον.

Με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόσθεσε, και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων έχουν γίνει θετικά βήματα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον εξαρτημένη από το λιγνίτη, το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια επειδή κάνουμε εισαγωγή καυσίμων θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δικά μας κοιτάσματα πρόσθεσε.

Η γρήγορη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας έχει σχέση με τις μετρήσεις των ρύπων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ένωση προωθεί τις πράσινες δράσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλα αυτά που αφορούν την αξιοποίηση πηγών ενέργειας και τα οφέλη τους στο περιβάλλον, αποτελούν αντικείμενο μελέτης των φοιτητών μας κατέληξε.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

Όλοι οι όμιλοι εταιρειών έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα όπως την κλιματική αλλαγή, τον ανταγωνισμό και τη γραφειοκρατία και για να επιλυθούν όλα αυτά πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και κυρίως να ενημερώνεται σωστά και υπεύθυνα ο κόσμος.

Τις επόμενες δεκαετίες τα βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς από σκουπίδια, άχρηστα υλικά, υδρογόνο, ηλιακή και αιολική ενέργεια κ.ά θα κυριαρχήσουν και μέχρι να δρομολογηθούν όλα αυτά θα χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο.

Με την πανδημία είδαμε ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί, σίγουρα υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα που απαιτούν συνολική και κοινή αντιμετώπιση για να επιλυθούν, κατέληξε.”

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ