Κορονοϊός: Ολοταχώς για 14ήμερο lockdown στην Αττική – Η ημερομηνία που θα ληφθούν οι αποφάσεις

Το ενδεχόμενο να τεθεί σε Lockdown η Αττική μελετά η κυβέρνηση σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται και να διπλασιάζονται οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το lockdown θα διαρκέσει 14 μέρες και θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή (25/9) είτε τη Δευτέρα (28/9).

Για την κίνηση αυτή, φαίνεται να μην ευθύνεται ο συνωστισμός που παρατηρείται στις πλατείες, αλλά το γεγονός ότι οι ΜΕΘ έχουν φτάσει σε οριακά σημεία.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Τα νέα μέτρα που έρχονται

Η καθολική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης και η δικαιολόγηση των μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες είναι δύο πιθανά επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή τακτική απογευματινή ενημέρωση.

Οι περιορισμοί που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, και στους οποίους προστίθενται και άλλοι, όπως η αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από αύριο Πέμπτη -μεταξύ των οποίων και οι παραστάσεις στο Ηρώδειο-, αναμένεται να αποδώσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με το στόχο να είναι να «μην πάμε σε επόμενα μέτρα».

Αυτό είναι το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν χθες τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Και οι δύο ανέφεραν ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ιδιαίτερα στην Αττική είναι στο «πορτοκαλί», και τόνισαν τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων. Χθες ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας -346 σε αριθμό- και ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αττική, που κατέγραψε 210 νέες μολύνσεις με Covid-19.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του αναφέροντας ότι η χώρα παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε σημείο υψηλότερο των 300 κρουσμάτων ημερησίως. «Στο επίκεντρο της επιδημιολογικής έξαρσης παραμένει η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές διαγνώσεις ανά ημέρα», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία ανά 7-10 ημέρες. «Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της ημέρας είναι ενδεικτική μείωση της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν επιπλέον οκτώ θάνατοι σε ένα 24ωρο.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε την παράκληση για τα άτομα άνω των 65 να περιορίσουν τις επαφές τους στις ελάχιστες δυνατές και για τους συγγενείς τους να προσέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ερωτηθείς τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χαρδαλιάς για την πιθανότητα ενός γενικού lockdown στην Αττική ή τοπικών ανά δήμους, τόνισαν και οι δύο πως είμαστε αρκετά μακριά από τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά για τα τοπικά lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά ότι πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί πρωτόκολλο για τοπικό lockdown σε επίπεδο δήμων.

Ο κ. Μαγιορκίνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε πάντως λόγο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, με λογική προτεραιοποίηση αναλόγως του κοινωνικού και οικονομικού αντικτύπου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δηλώσεις του Αντονι Φάουτσι, του επικεφαλής στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό, ο οποίος ανέφερε: «Οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε τα σχολεία».

Διασωληνωμένοι

Ζητούμενο για τις επόμενες ημέρες είναι η σταθεροποίηση της ροής στις ΜΕΘ, δηλαδή οι εισαγωγές σε αυτές, οι θάνατοι αλλά και οι αποσωληνώσεις γιατί θα επιτρέψουν διορθωτικές κινήσεις στο «διαμέρισμα» όπως το χαρακτήρισε, του Συστήματος Υγείας.

Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του «Ελεύθερου Τύπου», προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες και με βάση τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες αναμένεται επιβράδυνση στο ρυθμό των διασωληνωμένων. Οπως επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ακόμη και σε υψηλά νούμερα, αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της επιδημίας.

Ξενοδοχεία καραντίνας

Η κοινότητα των αλλοδαπών που ζουν σε συγκεκριμένες γειτονιές στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί σημείο προβληματισμού για τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Γι’ αυτό και έχουν ληφθεί και συνεχίζονται να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν 200 δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας προκειμένου οι θετικοί αλλά ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτωματολογία μετανάστες να απομονώνονται ώστε να μη δημιουργούνται αλυσίδες μεταδόσεων, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που διαβιούν ανά ομάδες, σε αρκετές περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αποφυγής σύγχυσης στους πολίτες για το τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή τους, μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr θα μπορούν να βλέπουν από την Παρασκευή 25-9 τόσο το βαθμό επικινδυνότητας στον τόπο κατοικίας τους όσο και το τι περιορισμοί ισχύουν και μέχρι πότε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ενίσχυση του συστήματος υγείας με νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην Αττική έχουν δεσμευτεί 1.165 κλίνες για κορονοϊό, ενώ αυξάνονται τα νοσοκομεία που θα μπορούν να περιθάλπουν ασθενείς με Covid-19. Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης ειδικά των ΜΕΘ-Covid, αναμένονται άλλες 22 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, επιπλέον 67 τον Οκτώβριο, 41 τον Νοέμβριο κ.ο.κ. Επιπλέον, έχουν προσληφθεί αυτούς τους μήνες περισσότεροι από 6.200 επικουρικοί, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για 943 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Μόλις προχθές ελήφθη απόφαση για ακόμη 400 μόνιμους γιατρούς ειδικά για τη στελέχωση των ΜΕΘ. Στη «μάχη» της πανδημίας αναμένεται να συνδράμουν και οι 2.250 ειδικευόμενοι νοσηλευτές, πολλοί από τους οποίους θα ειδικευτούν στις ΜΕΘ.

Με πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος», Mega

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ