Κορωνοϊός: Οι επόμενες ημέρες κρίνουν το lockdown στην Αττική

Το νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ελήφθησαν μόλις προχθές και η απόδοσή τους θα κρίνει τα επόμενα βήματα στην Αττική, είναι το μήνυμα που εκπέμπεταιι από την κυβέρνηση και το μήνυμα που έστειλαν χθες Μαγιορκίνης Χαρδαλιάς τονίζοντας ξανά την κρισιμότητα της εφαρμογής τους.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από τα 200 αυτόν τον μήνα, αλλά και τα 300 τις τελευταίες ημέρες, ο δείκτης της επιδημιολογίας δεν δείχνει καθοδικές τάσεις, κάτι που συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς, κυρίως για τον όγκο των κρουσμάτων στην Αττική. Αυτό που θα κρίνει το αν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα η κυβέρνηση το επόμενο δεκαήμερο στην Αττική, θα έχει να κάνει με το αν θα τηρηθούν τα τελευταία μέτρα που ελήφθησακαι το αν θα μειωθεί ο αριθμός διαγνώσεων και διασωληνώσεων που δείχνει αυξητικές τάσεις, όπως τόνισε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η κυβέρνηση ωστόσο τονίζει συνεχώς πως το ενδεχόμενο lockdown δεν είναι στο τραπέζι ακόμη και θα αποτελεί ύστατη λύση.

Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως ο αριθμός των ατόμων είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι τα κρούσματα στην Αττική παραμένουν στα ίδια -υψηλά- επίπεδα, καθώς το 50% (και παραπάνω το τελευταίο διάστημα) σε ημερήσια βάση αφορά το λεκανοπέδιο.

Το τρίτο στοιχείο που προβληματίζει, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5, νούμερο που πλησιάζει τον αντίστοιχο μέσο όρο του πρώτου κύκλου της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε πως ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ήταν μεταξύ 7 και 10 ημερών. Ωστόσο, ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχει μια επιβράδυνση της μεταδοτικότητας, η οποία σχετίζεται με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορωνοϊό.

Αποφάσεις για την Αττική σε δέκα ημέρες
Η πορεία της πανδημίας στην Αττική το τελευταίο διάστημα, μπορεί να είναι ανησυχητική, ωστόσο ακόμη δεν πρόκειται να φέρει lockdown, όπως τόνισαν χθες Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς. Μπορεί, όπως είπαν, να μην έχει συζητηθεί καν αυτό το ενδεχόμενο στην Επιτροπή, ωστόσο δεν βγαίνει από το τραπέζι και παραμένει ως «ύστατη επιλογή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης χθες. Αυτό που έχει προτεραιότητα για τους ειδικούς, είναι να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και εντός δέκα ημερών θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα προτείνουν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική.

«Θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος, θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο», σημείωσε.

Κορωνοϊός: 210 κρούσματα στην Αττική, 77 διασωληνωμένοι, 8 νεκροί
Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το προηγούμενο 24ωρο, η κατάσταση στην Αττική έχει φτάσει στο «κόκκινο». Από τα 346 κρούσματα, τα 210, δηλαδή πολύ πάνω από τα μισά, αφορούν το λεκανοπέδιο, το οποίο εμφανίζει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει τους 77, ενώ άλλοι 8 πολίτες απεβίωσαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ημερήσια βάση. Παράλληλα, τα 346 κρούσματα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 352, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.928.

Ο χάρτης των κρουσμάτων του κορωνοϊού
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ