Σύνοδος Κορυφής: «Άφαντη» η Τουρκία από το προσχέδιο – Έτοιμη για βέτο η Κύπρος


Ένα απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Η Κύπρος δηλώνει αποφασισμένη να ασκήσει βέτο αν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι 27 της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Nαβάλνι και θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο έρχεται στο φως.

Ωστόσο όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τουρκία.

Η Deutsche Welle μετέδωσε ότι οι ηγέτες αναμένεται να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι η αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση όλων των ζητημάτων με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στο αίτημα της Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Reuters: Αδιέξοδο βλέπει η Κύπρος χωρίς μήνυμα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Ένας ανώτερος Κύπριος διπλωμάτης ανέφερε νωρίτερα στο Reuters ότι η Σύνοδος Κορυφής θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν η ΕΕ δεν στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η εξερεύνηση της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά μήκος των ακτών του νησιού της Μεσογείου είναι απαράδεκτη.

«Για να δημοσιεύσουμε το αρχείο με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε και για τις προτάσεις μας», δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει της διήμερης συνόδου κορυφής.

«Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μια μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι κάτι μπορεί να βγει από αυτό, αλλά, από τώρα, δεν θα πόνταρα χρήματα σε ένα χαρούμενο αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή τις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ