Τραμπ – Κορονοϊός: Τι συμβαίνει όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασθενήσει;


Κορονοϊός: Η ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του, Μελάνια, από κορονοϊό, που ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter, κυριαρχεί ειδησεογραφικά τις τελευταίες ώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο εντός των ΗΠΑ η είδηση αυτή πιθανόν να δρομολογεί εξελίξεις.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της ασθένειας του Τραμπ, δημοσίευσε ανάλυση σχετικά με το τι συμβαίνει στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος είναι άρρωστος, ή ακόμα χειρότερα όταν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, «το αποτέλεσμα (σε περίπτωση που ασθενήσει ακόμα και ο Μάικ Πενς) θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε, από μια προσωρινή παύση έως μια πλήρη συνταγματική κρίση με ανταγωνιστικές αξιώσεις για την προεδρία». Σημειώνεται παράλληλα πως σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από μία, η ταυτότητα του επικεφαλής είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Ο βαθμός οικονομικής και γεωπολιτικής επίπτωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της ασθένειας και ιδιαίτερα από το αν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του.

«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τα πάντα», λέει ο David Axelrod, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Μπαράκ Ομπάμα. «Περάσαμε τακτικά ασκήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τρομοκρατικών ή πυρηνικών επιθέσεων, αλλά ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ μια πανδημική κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος», λέει.

Αντίστοιχο παράδειγμα διαχείρισης της εξουσίας σε κυβερνητικό κλιμάκιο είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ανέθεσε καθήκοντα διακυβέρνησης στον υπουργό Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ, χωρίς ωστόσο να μεταβιβάσει επίσημα την εξουσία. Ο Τζόνσον επέστρεψε στη «δουλειά» και ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μόλις ανάρρωσε.

«Αν ο Τραμπ βρεθεί σε καραντίνα στην οικία του, παραμένει υπεύθυνος για την κυβέρνηση και κάνει tweet σαν τρελό, νομίζω ότι θα υπήρχαν ελάχιστες επιπτώσεις στην αγορά», λέει o Ian Bremmer, πρόεδρος του ομίλου Eurasia, μιας εταιρείας συμβούλων γεωπολιτικών κινδύνων

Το πρόβλημα θα προκύψει όμως, όταν ο Τραμπ αρρώστησε πολύ για να κάνει tweets, ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι πρόεδροι για να εγκαταλείψουν προσωρινά την εξουσία. Η 25η τροπολογία του Συντάγματος επιτρέπει στον Τραμπ να παραδώσει τον έλεγχο στον αντιπρόεδρο και στη συνέχεια να το ανακτήσει μόλις δηλώσει ότι είναι ικανός.

Ο Τζορτζ Μπους το έκανε αυτό δύο φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ υποβλήθηκε σε ιατρικές διαδικασίες και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν μια φορά, για χειρουργική επέμβαση στο παχύ έντερο.

Εάν ο Τραμπ δει την υγεία του να επιδεινώνεται η 25η Τροπολογία επιτρέπει επίσης στον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να εκτελέσει τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας.

Σε ένα μακάβριο σενάριο, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, έχει μεριμνήσει και για την συνέχεια της διακυβέρνησης ακόμα και εάν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χώρας πέθαιναν. «Σε αυτήν την περίπτωση, η γραμμή διαδοχής είναι ξεκάθαρη», λέει η Ilya Somin, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason. «Θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι»

Ωστόσο, οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το χάος θα μπορούσε να προκύψει εάν τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πένς αδυνατούσαν να κυβερνήσουν λόγω κορονοϊού, επειδή ο νόμος παρέχει μικρή σαφήνεια για την επίλυση ενός τέτοιου σεναρίου.

«Θα ήταν μια πραγματική δύσκολη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη συνταγματική κατάρρευση», λέει ο Brian Kalt, καθηγητής νομικής στο Michigan State University και συγγραφέας. «Η δικαιοδοσία θα πήγαινε αμέσως στο δικαστήριο που θα έπρεπε να αποφασίσει πραγματικά γρήγορα τι να κάνουν. Επειδή το να μην γνωρίζεις ποιος είναι ο πρόεδρος ακόμη και για μερικές ώρες θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα» σημειώνει.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ και ο Πενς δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, ούτε θα μπορούσαν να επικαλεστούν την 25η τροπολογία, το Σύνταγμα δίνει εντολή στο Κογκρέσο να νομοθετήσει μια γραμμή διαδοχής, η οποία πρόσφατα ενημερώθηκε με τον Προεδρικό Διαδοχικό Νόμο του 1947 – το νόμο που θέτει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, στη συνέχεια για την προεδρία. Το πρόβλημα, λέει ο Kalt, είναι ότι το Σύνταγμα δεν προσφέρει μια διαδικασία για τον καθορισμό της «αδυναμίας» ενός προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του, δημιουργώντας την πιθανότητα μιας διαφωνίας στην οποία η Πελόσι, μία Δημοκρατική, δήλωνε τον εαυτό της ως πρόεδρο ακόμη και στην περίπτωση που Τραμπ και Πενς υποστήριζαν πως είναι κατάλληλοι να συνεχίσουν να κυβερνούν.

Μια διαμάχη διαδοχής είναι σχεδόν αδιανόητη. Κατά τη διάρκεια της Watergate, στις οκτώ εβδομάδες μεταξύ της παραίτησης του Σπύρου Άγκνιου και της επιβεβαίωσης του Gerald Ford, η θέση αντιπροέδρου ήταν κενή, θέτοντας τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, Carl Albert στη διαδοχή για τον Λευκό Οίκο. Ο Άλμπερτ ορκίστηκε ότι αν επρόκειτο να ανέβει στην προεδρία, θα όριζε αμέσως έναν Ρεπουμπλικανικό αντιπρόεδρο και θα παραιτείτο, αντί να αφήσει το κόμμα του να καταλάβει εξουσία.

«Αυτό είναι σχεδόν ένα σενάριο που δύσκολα θα το ζούσαμε σήμερα», λέει ο Kalt, ο οποίος παρότρυνε το Κογκρέσο να ξαναγράψει τον κληρονομικό νόμο για να θέσει τον υπουργό Εξωτερικών (στην περίπτωση του Τραμπ, Μάικ Πομπέο) στην τρίτη θέση για την προεδρία.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εκπρόσωπος είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα σχέδια για συνέχεια της διακυβέρνησης, αλλά αρνήθηκε να σκιαγραφήσει ποιο θα ήταν το σχέδιο εάν ο Τραμπ και ο Πένς δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους. Και οι δύο πραγμαοτοποιούσαν καθημερινά για τον κορονοϊό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ