Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποιημένος ο Κ.Μητσοτάκης – «Θα υπάρξουν κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία»

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου. Και αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών. Θα υπάρξουν επιπτώσεις αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι «μαραθώνιες» διαβουλεύσεις διήρκησαν εννέα ώρες, με τη Σύνοδο να καταλήγει σε συμφωνία για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.

«Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας», τόνισαν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Και αυτό επιβεβαιώθηκε απόψε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε, είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, από αυτό που είχε αρχικά προταθεί, με την ΕΕ να στέλνει μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τη συμφωνία καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο, ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες. Ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215). Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαΐκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, καθίσταται σαφές, ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here