Με ένα κερί στο Σύνταγμα για τα θύματα της Χρυσής Αυγής


Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση της δικής της Χρυσής Αυγής, την Τρίτη το βράδυ, η «Αλληλεγγύη για Όλους» και η κίνηση καλλιτεχνών «Art Attack» διοργάνωσαν στο Σύνταγμα μια εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά όχι μόνο.

Φωτογραφίες του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, της Ελένη Τοπαλούδη, του Ζακ Κωστόπουλου, του Τζορτζ Φλόυντ τοποθετήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με κεριά μνήμης. Με τον στίχο του Μπρεχτ «Λανθασμένο μου φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν…» άνοιξε την εκδήλωση ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, αναφερόμενος στα στερεότυπα που έβαλαν στο στόχαστρο τους δολοφονημένους.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, η Ελένη Καρασαββίδου, ευχαριστώντας τους πολίτες που στάθηκαν με ένα κερί στο Σύνταγμα «ενάντια στην οργανωμένη ακροδεξιά βία», εξήγησε τον συμβολισμό της κίνησης. «Δεν είναι μόνο ένα κερί, είναι μια λέξη, μια πράξη, ένα “σταμάτα”, ένα “ξεκίνα”, ένα όνειρο που θα υπηρετήσει ο κάθε πολίτης, όταν καλεστεί από τις περιστάσεις ενάντια στον φασισμό».

Από την Τσαγκαράδα, η Τάνια Τσανακλίδου συνδέθηκε διαδικτυακά με την εκδήλωση και απήγγειλε ένα απόσπασμα από κείμενο του Μανόλη Αναγνωστάκη. «Εύχομαι η αλήθεια και το φως να λούσουν την αυριανή μέρα που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα στην μεταπολίτευση. Είναι μια ιστορική μέρα. Είμαι μακριά αλλά η καρδιά μου είναι πάντα εκεί» είπε η κ. Τσανακλίδου απευθυνόμενη στους περίπου 100 πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί.

Καλλιτέχνες συνδέθηκαν από το Παρίσι, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Από τις ΗΠΑ, ο Νίκος Μαρκόπουλος διάβασε ποίηση της Μάγια Αγγέλου ως φόρο τιμής στον Τζόρτζ Φλόυντ.

Με την άδεια της Μάγδας Φύσσα η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του γιού της Παύλου.

«’Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη. […] Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε» έκλεισε την βραδιά ο ηθοποιός Βαγγέλης Βαροτσάκης, ξανά με ποίηση του Μπρεχτ, υπενθυμίζοντας το ραντεβού για την συγκέντρωση στο Εφετείο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ