Δίκη Χρυσής Αυγής-Βενιζέλος: Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε με το κοινό περί δικαίου αίσθημα


Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε προσωπική του δήλωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας πως από το 2012 ήταν ο πρώτος που είχε θέσει ζήτημα θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διασταύρωση του κράτους δικαίου με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, υπογραμμίζοντας πως η κρίση της δικαιοσύνης έχει τη δική της βαρύτητα.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το διάστημα που πέρασε από την κίνηση της διαδικασίας μέχρι την ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικούς αριθμούς και συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» που για κάποιους δεν είχαν οσμή.

Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για μια δικαστική απόφαση που θα πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας και να λειτουργήσει σαν αφετηρία για αναγκαίο αναστοχασμό.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γιαυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2013 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ