Ελληνοτουρκικά: Η αδιανόητη πρόκληση Τσαβούσογλου πριν από το τετ-α-τετ με τον Δένδια


Αμετανόητοι παρά τα χαμόγελα και τις χειραψίες είναι οι Τούρκοι ηγέτες. Πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο φόρουμ «GlobSec 2020» προπαγανδίζοντας τις τουρκικές θέσεις.

Στη θεματική ενότητα με τίτλο «ο ρόλος της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτες με τις ελληνικές και τις τουρκικές απόψεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να αποδομήσει τις ελληνικές θέσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τσαβούσογλου στο Καστελόριζο παρουσιάζοντας κάρτα με τρεις χάρτες που αποτυπώνουν την τουρκική πολιτική για το ελληνικό νησί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Καστελόριζο «μικροσκοπικό νησί» ισχυριζόμενος ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι οι σεισμικές έρευνες που έγιναν από το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που η Άγκυρα έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως ανήκουσες σε ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ