Ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Ερντογάν – Σαρλ Μισέλ


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Σύμφωνα με την dailysabah, οι δυο τους συζήτησαν για τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περιφερειακά θέματα, και ειδικά για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συζήτηση των δυο, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει τις εντάσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στη συνέχεια μάλιστα ότι περιμένει «ξεκάθαρα βήματα για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Σουλτάνος, συνεχίζοντας ζήτησε ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «η ΕΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Σημειώνεται ότι, εντός της τουρκικής Navtex έχει εισέλθει από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis και κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει ήδη μία ασπίδα προστασίας γύρω από το τουρκικό ερευνητικό. Αν και είναι λιγότερα σε σχέση με την κρίση του Αυγούστου δεν σημαίνει ότι η κλιμάκωση που επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν είναι μικρότερης έντασης ή αξίας.

Αντιθέτως και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή τη στιγμή που επιχειρείται μια νέα απόπειρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιβεβαιώνει πως το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα επιμένει στην αδιάλλακτη επιθετική πολιτική, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ