Δίκη Χρυσής Αυγής: Ισόβια για τον Ρουπακιά πρότεινε η Εισαγγελέας


Δίκη Χρυσής Αυγής:Ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, πρότεινε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έλαβε το λόγο προκειμένου να προτείνει επί των ποινών, έχοντας ως οδηγό την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που αναγνώρισε σε συνολικά 14 κατηγορούμενους.

Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Οι ποινές που θα προτείνει για όλους, η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου και θα αποφασίσουν στη συνέχεια οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών προσδιορίζονται σαφώς στο νέο Ποινικό Κώδικα και είναι βαριές, καθώς κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στο «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής, στους πρώην βουλευτές της που έχουν κριθεί ένοχοι για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», και βεβαίως στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τους συνεργούς του στη δολοφονία αλλά και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη της ΧΑ που είχαν σημαντική συμμετοχή στις εγκληματικές δράσεις του ναζιστικού μορφώματος (επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες).

Με βάση τα παραπάνω δεν αποκλείεται έτσι να διευρυνθεί ο αριθμός εκείνων των καταδικασθέντων που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή, εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά μόνο σε 4 πρώην βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν με της στάση τους και συγκεκριμένα στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Νίκο Μίχο (ειλικρινή μεταμέλεια) και Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη (σύννομο βίο), οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης κατά την τελική κρίση των δικαστών.

Επίσης, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας σε ακόμη οκτώ καταδικασθέντες και σε δύο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε επιμέρους και περιφερειακές δράσεις της εγκληματικής οργάνωσης.

Η μεθόδευση του Ιωάννη Λαγού

Αίσθηση αλλά και σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο της χθεσινής διαδικασίας προκάλεσε ωστόσο η μεθόδευση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού να υποβάλει στο… παρά πέντε -μέσω του δικηγόρου του Κωνσταντίνου Πλεύρη- αίτημα για εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για λόγους «μεροληψίας», όπως κατήγγειλε.

«Υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ -ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Λαγού ψέγοντας την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κ.λπ., αντί να τους διακόπτει.

«Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί όλα τα κομματόσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία (…) Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».

Τελικώς το αίτημα του καταδικασμένου για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», αφού εξετάστηκε υπό νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς), απορρίφθηκε μετά από διάσκεψη περίπου 3 ωρών.

«Ο Ιωάννης Λαγός υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας του από τα ΜΜΕ, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει ότι οι δημόσιες δηλώσεις αποτελούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πλην όμως αυτές οι δηλώσεις έγιναν εκτός δικαστηρίου. Δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δικαιολογήσουν μεροληψία», ανέφερε η πρόεδρος.

Πάντως τις θέσεις του συνηγόρου του Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά ακόμη και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

«Μου είπαν ότι θα με σκοτώσουν»

Την ίδια στιγμή και μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης, πληθαίνουν οι καταγγελίες των θυμάτων της οργάνωσης.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα της Χρυσής Αυγής και μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση τρεις φορές και κατήγγειλε στοχοποίησή του από τοπικά στελέχη της οργάνωσης στη Σαλαμίνα.

«Με κυνήγησαν περίπου 15 άτομα και την γλύτωσα τυχαία. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής μου υποσχέθηκε ότι δε θα φύγω ζωντανός από την περιοχή μου».

Ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης τα τοπικά στελέχη δρουν υπόγεια πλέον και συνεχίζουν τις άσχημες συμπεριφορές, ενώ δήλωσε ότι αρκετοί έχουν μετακομίσει σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ