Βαρώσια: Αυστηρό μήνυμα Στειτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα – Προκλητική απόφαση το άνοιγμα


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ανάκληση του ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων από την Τουρκία, ζητά το Στειτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα προκλητική και αντιπαραγωγική την απόφαση της Άγκυρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

«Σταματήστε τις προσχεδιασμένες προκλήσεις στη Μεσόγειο»

Νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπαρτμεντ πραγματοποίησε αυστηρή παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

Χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα προς την Τουρκία, αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως αποδοκιμάζει τις νέες έρευνες του Oruc Reis.

Παράλληλα, κατηγορεί την Άγκυρα ότι μονομερώς αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εσκεμμένα υπονομεύει την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Την καλεί να σταματήσει την στρατηγική των προκλήσεων και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα διότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν παράγουν βιώσιμες λύσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ