Ολονύχτιο θρίλερ με το Oruc Reis 30 μίλια από το Καστελόριζο – Γιατί τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν


Με τον «σουλτάνο» να απειλεί και να εκβιάζει στέλνοντας ξανά το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση στο Αιγαίο, με Κυριάκο Μητσοτάκη επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών επαφών – Την ίδια ώρα πολλαπλά είναι τα «χαστούκια» στην Τουρκία από τις ευρωπαϊκές χώρες που ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στην προκλητικότητά της.

Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε για δεύτερη φορά στην Αν. Μεσόγειο προκειμένου να διεξάγει – όπως υποστηρίζουν – οι τουρκικές Αρχές σεισμικές έρευνες.

Το βράδυ της Τρίτης το Oruc Reis πλέει με μειωμένη ταχύτητα 30 περίπου ναυτικά μίλια νότια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα το τουρκικό πλοίο βρίσκεται στο όριο να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο μέσο του ανατολικότερου άκρου.

Πλέει με 4 κόμβους και συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο, ο οποίος αποτελείται από φρεγάτες και κορβέτες, ενώ παρακολουθείται 24 ώρες από τον ελληνικό στόλο. Άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν αυτές τις δύο ημέρες σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Το τελευταίο στίγμα του τουρκικού ερευνητικού, όπως φαίνεται στο marinetraffic:

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια.

Το μεγάλο ερώτημα το προκύπτει είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε απόσταση εγγύτερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου μαζί φυσικά με την αρμάδα που το συνοδεύει.

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Γιατί τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν;

Στην ελληνική κυβέρνηση εξετάζουν μια σειρά από σενάρια που βασίζονται σε ανάλυση των ενεργειών του Ερντογάν, για να απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί ξαναβγήκε στα ανοιχτά το Ορούτς Ρέις».

Η εν λόγω ανάλυση στηρίζεται στο τι έχει χάσει και τι επιθυμεί να διεκδικήσει ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ έχασε τη δυνατότητα ενός διευρυμένου διαλόγου. Η ΕΕ τον περιόρισε σε διερευνητικές επαφές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Αντίθετα, ο ίδιος επιθυμούσε να εντάξει στον διάλογο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, να βάλει φρένο στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και να «γκριζάρει» την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Επίσης, επενδύει στην ανοχή που έχει δείξει μέχρι τώρα η ΕΕ και η Γερμανία, καθώς πιστεύει ότι τον χρειάζονται.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται και τις αμερικανικές εκλογές, θεωρώντας πως μέχρι τον Ιανουάριο έχει ένα χρονικό περιθώριο να δρα όπως θέλει χωρίς αντιδράσεις.

Όσον αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο επειδή η Ρωσία ηγείται των εξελίξεων, επομένως βρήκε διέξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, τα εσωτερικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την κατάρρευση της οικονομίας του, είναι ένας παράγοντας που τον πιέζει πολύ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ