Ανασχηματισμός: Τα σενάρια και τα ανοίγματα Μητσοτάκη στο Κέντρο


Στο παρασκήνιο της πολιτικής καθημερινότητας ακούγεται εντόνως και επανέρχεται το σενάριο επαναφοράς του ανασχηματισμού. Αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, χωρίς να «καεί» από κάποιον εκ των υπουργών της κυβέρνησης. Το Newsbomb.gr επιχειρεί μια ψύχραιμη πολιτική ανάλυση των δεδομένων.

Του Κώστα Τσιτούνα

Συνήθως στην πολιτική, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία του συνέντευξη στα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε καθόλου τη λέξη ανασχηματισμός, ούτε βεβαίως ο δημοσιογράφος που του υπέβαλλε τις ερωτήσεις. Ακριβώς για να μην καεί το αβαντάζ του αιφνιδιασμού.

Όμως αν διαβάσει κανείς προσεκτικά, πίσω από τις λέξεις. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε τον απέκλεισε, ούτε τον επιβεβαίωσε. Παρόλα αυτά αμέσως μετά τα γκάζια που έβαλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό που έγινε αρχές Οκτωβρίου, ξαναφούντωσε ο ανασχηματισμός.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του μήνα το θέμα ζεσταίνεται ακόμα περισσότερο. Ίσως να μην είναι και καθόλου τυχαία η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για τον ΟΟΣΑ την Άννα Διαμαντοπούλου, ως ένδειξη συμβολισμού για ένα επιπλέον άνοιγμα προς το χώρο της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης.

Μια πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ την οποία ο Μητσοτάκης θα ήθελε και υπουργό, σηματοδοτεί το επιπλέον άνοιγμα.

«Η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση. Αλλά και δράση σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα. Η προσωπικότητά της έχει συνδεθεί με τολμηρές επιλογές, μεγάλες συναινέσεις και καινοτόμες προτάσεις: Ως Ευρωπαία Επίτροπος τίμησε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ως υπουργός Παιδείας ήταν πρωταγωνιστής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Κι ως υπουργός Ανάπτυξης εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας. Ενώ, εδώ και 8 χρόνια, προΐσταται του Δικτύου. Ενός πρωτοπόρου Ινστιτούτου, το οποίο εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας διεθνείς συνεργασίες σε 4 ηπείρους. Η Άννα Διαμαντοπούλου σηματοδοτεί την σύγχρονη Ελληνίδα της προόδου και του κόσμου. Με γνώσεις, κύρος και εμβέλεια, που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα. Είναι, λοιπόν, η πιο κατάλληλη υποψήφια για το αξίωμα της Γενικής Γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Της εύχομαι καλή επιτυχία και όρεξη για δουλειά».

Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κυρία Διαμαντοπούλου, λίγες μέρες μετά την δυσαρέσκειά του για το ιδιότυπο blame game που παίζουν μεταξύ τους ορισμένοι εκ των υπουργών του.

Το απόλυτα βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε αυτό ήταν κατηγορηματικός:

«Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε κάτι πολιτικά».
Αντίθετα για τον ανασχηματισμό ήταν κουμπωμένος. «… δεν πρόκειται να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές», τόνισε με νόημα στα ΝΕΑ.

Η αναφορά σε «στρατό» έχει ιδιαίτερη σημασία αφού θέλει να δείξει ότι δεν ξεχωρίζει κανέναν. Τους αντιμετωπίζει όλους σαν «τάγμα», σαν ένα σύνολο και έτσι θα τους αξιολογήσει. Με αυστηρά τεχνοκρατικά δεδομένα.

Αρκετά από τα σενάρια που διακινούνται κάνουν λόγο για σαρωτικό ανασχηματισμό. Τούτο σημαίνει ότι δεν θα είναι κάποιο λίφτινγκ μετακίνησης στελεχών για να φανεί ότι κάτι έγινε.

Σαρωτικός σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπει στην διαδικασία των εσωκομματικών ισορροπιών για να μην δυσαρεστήσει τις διάφορες φράξιες που υπάρχουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Τα ονόματα των νέων που θα αναλάβουν προφανώς και είναι επτασφράγιστο μυστικό και τα γνωρίζει μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτοί που θα φύγουν να είστε σίγουροι ότι το ψυχανεμίζονται. Δεν χρειάζεται να τους το πει κάποιος. Μέσα τους ξέρουν καλά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ