Oruc Reis: Τα «όπλα» που θα βάλει ο Μητσοτάκης πάνω στο τραπέζι της Συνόδου


Με πυρετώδεις διεργασίες στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, επαφές υψηλού επιπέδου καθώς επίσης την αποστολή μηνυμάτων αφύπνισης σε όλα τα συμμαχικά κανάλια η Αθήνα προετοιμάζεται για τον κομβικό σταθμό της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στον νέο γύρο του διπλωματικού μαραθωνίου που την αναγκάζει να επιδοθεί η μείζονα κλιμάκωση με το Oruc Reis

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ότι η τουρκική επιλογή στο μονοπάτι των προκλήσεων φέρνει την Άγκυρα αντιμέτωπη με τις συνέπειες, δεν είχε αποκλειστικό παραλήπτη τον Ταγίπ Ερντογάν. Απευθυνόταν και προς την ευρωπαϊκή ηγεσία με αγγελιαφόρος μιας εκ των ισχυροτέρων εκπροσώπων της, δηλαδή της Γερμανίας, να το παραλαμβάνει για λογαριασμό της Καγκελαρίου Μέρκελ, απευθείας από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών την πόρτα των οποίων έκλεισε και η ταυτόχρονη υπενθύμιση προς το Βερολίνο της εποικοδομητικής στάσης της Ελλάδας, η οποία συμφώνησε δυο φορές-όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης να επανεκκινήσουν.

Είναι σαφές ότι όσο εξελίσσεται το θρίλερ νοτίως του Καστελόριζου και η ακραία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η κινητοποίηση της διπλωματίας στοχεύει στην εξεύρεση της φόρμουλας με την οποία οι Βρυξέλλες θα καταστήσουν ξεκάθαρο προς την Άγκυρα ότι ευρωπαϊκό μαστίγιο είναι ενεργό και δεν είναι κλειδωμένο στο συρτάρι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Μήνυμα που εξέπεμψε και κατά τις πρώτες ώρες της κρίσης και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.

Μπορεί οι ελληνικές θέσεις να διευρύνουν συνεχώς τα ερείσματα τους και μέρος της ευρωπαϊκής ρητορικής εναντίον της Τουρκίας να αποκτά χαρακτηριστικά ευρύτερης αποδοκιμασίας, όμως στο θέμα των κυρώσεων η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται μοιρολατρικά σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά ούτε θα υπαναχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει.

Γι’αυτό και ο πρωθυπουργός φρόντισε από τα εισαγωγικά σχόλια του με τα οποία υποδέχθηκε τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου να υπενθυμίσει και προς την ευρωπαϊκή πλευρά τις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν και από τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σημείωσε με νόημα: «καταστήσαμε σαφές ότι στην περίπτωση ανανέωσης των μονομερών ενεργειών και προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα χρησιμοποιήσουμε ως Ένωση όλα τα εργαλεία ή τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός στην επικείμενη Σύνοδο θα παρουσιάσει όλα τα δεδομένα, θέτοντας τους συνδαιτυμόνες του, προ των ευθυνών τους, με δεδομένο ότι η ρότα του Oruc Reis δεν επιτρέπει εφησυχασμό και ταυτόχρονα η αλλοπρόσαλλη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Στο σκέλος της εμπιστοσύνης μάλιστα αναμένεται να κάνει διακριτές αναφορές, προς την πλευρά των χωρών που ακόμη επιμένουν στην θολή στήριξη προς την Ελλάδα παραπέμποντας στις ευρωπαϊκές καλένδες τα μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ