Δίκη Χρυσής Αυγής – Ποινές: Ποιοι θα πάνε φυλακή


Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει τις ποινές που θα επιβληθούν στην ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος, σε όσους εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση και συμμετείχαν σε σοβαρότατες επιθέσεις και βεβαίως στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Ήδη χθες η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε βαριές ποινές (κάθειρξη 13 ετών) για τους καταδικασθέντες οι οποίοι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αποτελούσαν το “διευθυντήριο” της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Πλησίασε δηλαδή το «ταβάνι» των 15 ετών, που θέτει ως ανώτατο όριο ποινής ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Αναμενόμενη χαρακτηρίστηκε η πρότασή της ως προς το πρόσωπο του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά για τον οποίο η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 7χρόνων για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στους συνεργούς του Ρουπακιά πρότεινε ποινή κάθειρξης 6 έως 8 ετών. Κάθειρξη 8 ετών πρότεινε για τους Άγγο Ιωάννη, Καζαντζόγλου Ιωάννη, Καλαρίτη Ελπιδοφόρο, Κομιανό Ιωάννη.

Η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Αντίθετα για εκείνους που το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τέσσερις συνολικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο, η εισαγγελική πρόταση ήταν φυλάκιση 5 ετών.

Από τις αγορεύσεις των συνηγόρων των καταδικασθέντων που ακολούθησαν ξεχώρισε αυτή του δικηγόρου Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών στη σύζυγο του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτή Ελένη Ζαρούλια, μιλώντας για οικογενειακή εξόντωση, και σε βάρος μιας γυναίκας η οποία δεν έχει κάνει τίποτα, καμία αξιόποινη πράξη και υπήρξε υποδειγματική μητέρα στο μεγάλωμα της κόρης της.

Αναφερόμενος δε στον ισχυρισμό περί παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από ΜΜΕ, κόμματα κλπ ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου σε μια αποστροφή του λόγου του είπε απευθυνόμενος στους δικαστές: «Αξιότιμοι κ. Δικαστές, εμείς σεβόμαστε την απόφαση και θα ασκήσουμε τα μέσα εκείνα που ο νόμος μας επιτρέπει για την τελική μας δικαίωση. Σήμερα όμως στην επιμέτρηση της ποινής, εσείς πρέπει να πείτε ένα ηχηρό «ΣΚΑΣΤΕ» σε όλους αυτούς που πριν από σας θέλουν να βγάλουν απόφαση».

Και οι υπόλοιποι υπερασπιστές των πρώην βουλευτών, εκτός από το ύψος των ποινών έδωσαν έμφαση στον ισχυρισμό περί παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας σε βάρος των εντολέων τους, που όπως υποστήριξαν συντελέστηκε τις τελευταίες μέρες δημόσια και από όλες τις πλευρές.

Πάντως, και η σημερινή διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη καθώς μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Χειρδάρης στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Χειρδάρης, περιγράφει τα επόμενα στάδια, αναλόγως των ποινών, εξηγώντας ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα το χρονικό περιθώριο για την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, ώστε να προληφθεί η παραγραφή των πλημμελημάτων.

Τα πάντα θα κριθούν στη «φυλάκιση» αντί για κάθειρξη

Όσον αφορά στην πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, που ήταν 13 χρόνια για τους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση και όχι 15 που είναι το ανώτατο βάσει ΠΚ όριο, ο κ. Χειρδάρης είπε:

«Το πλαίσιο της ποινής είναι 5 έως 15 χρόνια, δηλαδή πρότεινε μία ποινή, που είναι δηλαδή κοντά στο ανώτατο. Δεν είναι επιεικής η πρόταση της εισαγγελέως, είναι εύλογη. Ως προς τους άλλους, που οι ποινές που προβλέπονται είναι 5 με 10 χρόνια και προτείνει 7, είναι σχεδόν στο ήμισυ του πλαισίου. Θεωρώ ότι γενικά οι προτεινόμενες ποινές κινούνται σε λογικά πλαίσια».

«Πάντως, πρέπει να πούμε, ότι σε αυτούς για τους οποίους αναγνώρισε ελαφρυντικά, ζητάει ποινή φυλάκισης και όχι κάθειρξης 5 ετών. Τα πέντε χρόνια μπορεί το δικαστήριο, να τα χαρακτηρίσει και ως φυλάκιση και ως κάθειρξη. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν χαρακτηριστούν ως φυλάκιση, δεν μπαίνουν μέσα στη φυλακή, γιατί είτε θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ή θα μετατραπεί σε χρηματική ποινή. Σε όποιον δηλαδή επιβληθεί φυλάκιση, δεν μπαίνει στη φυλακή. Θα δώσει είτε αναστολή, αν δικαιούται, είτε αν δεν δικαιούται, θα μετατρέψει την ποινή σε χρηματική και μπορεί να δώσει έως και 36 δόσεις», σημείωσε ο κ. Χειρδάρης.

Ποιοι θα φύγουν ελεύθεροι από το δικαστήριο – Σε ποιους θα δοθεί αναστολή

«Μόλις εκδοθούν οι αποφάσεις και οι ποινές, πρέπει να πει το δικαστήριο, αν έχει η έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα. Θα το πούν πιστεύω, όπως συμβαίνει συνήθως, σε όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση. Για τους άλλους είναι θέμα του δικαστηρίου. Θεωρώ, ότι η έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για τον Ρουπακιά. Αν του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, αποκλείεται να του δοθεί. Για τους άλλους, έχει δικαίωμα το δικαστήριο να αποφασίσει να έχει η έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα. Είναι θέμα δικαστηρίου. Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι εύκολο, να δώσει αναστολή, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», εξήγησε ο κ. Χειρδάρης.

«Είναι πολύ βασικό, σε ποιους θα πει, ότι η έφεση θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Σε όσους το πει, φεύγουν ελεύθεροι από την αίθουσα του δικαστηρίου, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να εκδοθεί η απόφαση στο Εφετείο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ