Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020»: Πολυεθνική «ασπίδα» γύρω από την Κύπρο και μήνυμα στο τουρκικό καθεστώς

Ακόμα μια δυναμική απάντηση στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν στέλνουν Ελλάδα και Κύπρος, μέσω της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Μεγαλόνησο.

Την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και με νέο Αττίλα την Κύπρο, ο Ελληνισμός προσπαθεί μέσω σημαντικών συμμαχιών να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

H «ΝΕΜΕΣΙΣ 2020» αποτελεί άσκηση με υψηλό συμβολισμό τόσο εξαιτίας των απαιτητικών σεναρίων που θα εκτελεστούν όσο και λόγω των κρατών που θα λάβουν μέρος. Εκτός από την Ελλάδα η οποία κάθε φορά που της ζητηθεί δίνει το «παρών» στην Κύπρο, στην άσκηση θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Μεγάλη Βρετανία.

Οι περισσότερες χώρες στέλνουν ναυτικές δυνάμεις και επίλεκτους άνδρες, με τη Χώρα μας να απογειώνει C-130 από την Ελευσίνα το οποίο μεταφέρει Έλληνες κομάντο.

Την πιο… εντυπωσιακή παρουσία αναμένεται να έχει στη φετινή άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ» η Μεγάλη Βρετανία. Σε μια «επίδειξη του εύρους της αμυντικής συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου», το HMS Albion, η ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, συμμετέχει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαίδευσης με όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού στην Κύπρο, ενώ για πρώτη φορά βρετανικές και κυπριακές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν από κοινού επί κυπριακού εδάφους..

Το HMS Albion RFA LYME BAY και δύο ελικόπτερα Wildcat θα συμμετέχουν στην άσκηση Νέμεσις στις 14 Οκτωβρίου, μια διεθνή άσκηση υπό τις οδηγίες του ΚΣΕΔ. Θα ακολουθήσουν και άλλες κοινές ασκήσεις κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη, με την Εθνική Φρουρά και της 42 Μοίρας Βασιλικών Καταδρομέων. Πρόκεται για την ομάδα Littoral Response [LRG(X)], μια κοινή αποστολή στη Μεσόγειο η οποία θα υποστηρίξει τρέχουσες επιχειρήσεις και θα συνεισφέρει στην εκπαίδευση των βρετανικών δυνάμεων δίπλα από τους συμμάχους. Στην αποστολή συμμετέχουν πάνω από 1200 μέλη των βρετανικών δυνάμεων σε τρία σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού και πεζοναύτες από τις Μοίρες 40/42 και 47. Σκοπός της LRG(X) είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταδρομείς να πειραματιστούν και να αναπτύξουν τακτικές, χρησιμοποιώντας καινοτόμο εξοπλισμό, κτίζοντας έτσι εμπειρία συνεργαζόμενοι με Βρετανούς και άλλους περιφερειακούς συμμάχους.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ