Κορονοϊός: Στη μέγγενη του ιού ξανά όλη η Ευρώπη – Νέα μέτρα και δραματικές προειδοποιήσεις


Σκηνές… dejavu αναμένεται να ζήσουν οι Γάλλοι, καθώς το Σαββατοκύριακο θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κι ενώ η ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη φέρνει μαζική ανησυχία στους ήδη εξαντλημένους από τα μέτρα πολίτες της γηραιάς ηπείρου.

Την απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα επιβληθεί στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να αποκοπεί το δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα.

Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον σοβαρό λόγο», ενώ σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας)ενώ στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε τα νέα αυστηρά μέτρα απευθυνόμενος στον Γαλλικό λαό με τηλεοπτικό διάγγελμα.AP Photo/Bob Edme

«Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι Αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία

Η Γαλλία είναι μία μόνο από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που επιβάλλει τις τελευταίες ημέρες νέους αυστηρούς περιορισμούς, δεδομένου ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός νέων κρουσμάτων θυμίζει ή ακόμη και ξεπερνά εκείνους του Μαρτίου, όταν η πανδημία εισήλθε αποφασιστικά στην Ευρώπη.

Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει η Βρετανία, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Guardian εξετάζει να επιβάλει 14ήμερο lockdown στα πανεπιστήμιά της πριν τα Χριστούγεννα με τους φοιτητές να παραμένουν στις πανεπιστημιούπολεις και όλες τις διδασκαλίες να διεξάγονται διαδικτυακά.

Παράλληλα, η Ουαλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε ανθρώπους που ζουν σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά μόλυνσης από την Covid-19.

Ωστόσο, παρά την τελευταία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον ανθίσταται, προς το παρόν, στην επιβολή μαζικού lockdown.

Η Βρετανία κατέγραψε την Τετάρτη 19.724 νέα ημερήσια κρούσματα σημειώνοντας αύξηση (2.490 περισσότερα) σε σχέση με τα κρούσματα που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζεται το νέο σύστημα της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με τοπικά μέτρα σε περιοχές της χώρας.

Ρεκόρ κρουσμάτων και δραματική προειδοποίηση Μέρκελ στη Γερμανία

Στη Γερμανία καταγράφηκε ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση το περασμένο 24ωρο, καθώς εντοπίστηκαν άλλα 6.638, με το σύνολό τους να φθάνει τα 341.223.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6.294 μολύνσεις και είχε καταγραφεί την 28η Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία καταγράφει σχετικά χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων και θανάτων ως εδώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της πολύωρης σύσκεψης για τον κορονοϊό.Stefanie Loos/Pool Photo via AP

Όμως ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό σημειώνει αλματώδη αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε πως ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τους 19.200 σε ημερήσια βάση αν η καταγραφόμενη τάση συνεχιστεί, αν οι πολίτες δεν συμβάλλουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

Το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε –σε δραματικό τόνο- ότι η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία».

Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη με επικεφαλής την καγκελάριο, αποφασίστηκαν νέα μέτρα:

-Σε πόλεις και νομούς που έχει ξεπεραστεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών επιβάλλεται το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 11 το βράδυ.

-Περιορίζεται στα δέκα άτομα ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

-Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας τότε ο αριθμός στις δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζεται στα πέντε άτομα.

-Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα Covid.-19 θα ξεπερνούν τα 35 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών.

-Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου θα παραβρίσκονται άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όπου δεν είναι δυνατόν να τηρείται η κοινωνική απόσταση.

Νέες απαγορεύσεις και σε άλλες χώρες

Με ανησυχία βλέπουν τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία οι ειδικοί, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο ακόμη και για νέο εθνικό lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα.

Την Τρίτη οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα κρούσματα κορονοϊού σημείωσαν μεγάλη άνοδο στη χώρα αυτή με αποτέλεσμα να ανακοινωνθούν νέα μέτρα.

italy_virus.jpg

Νέα μέτρα εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία. Στη χώρα αυτοί οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να επισκέπτονται ο ένας το σπίτι του άλλου στο άμεσο μέλλον, ενώ στις κομητείες που συνορεύουν με τη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβληθούν δραστικά περιοριστικά μέτρα.

Εξάλλου τα καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη, οι χώροι αναψυχής, οι πισίνες και τα κλειστά γυμναστήρια θα κλείσουν στις παραμεθόριες κομητείες Ντόνεγκαλ, Μόναχαν και Κάβαν, όπου ζουν περίπου 300.000 άνθρωποι.

Οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από αύριο Παρασκευή, οι σχολικές διακοπές παρατείνονται για δύο εβδομάδες, τα καταστήματα δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τις 20:00, ενώ οι συγκεντρώσεις άνω των 15 προσώπων, πλην των εγκεκριμένων από τις αρχές αθλητικών διοργανώσεων, θα απαγορευθούν.

Αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων (πάνω από 9.500 κρούσματα) ανακοίνωσε και η Τσεχία.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη χώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στον Οκτώβριο και ανέρχεται πλέον σε 139.290, με τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των μολύνσεων παγκοσμίως.

Κι όλα αυτά την ώρα που, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κόπωση των Ευρωπαίων απέναντι στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνει, φτάνοντας ακόμη και το 60%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ