Reuters: H Τουρκία ανοίγει πυρ – Δοκιμάζει σήμερα τους S400


H Τουρκία ετοιμάζεται να δοκιμάσει σήμερα τους S400 μεταδίδει το Reuters

H Τουρκία ετοιμάζεται να δοκιμάσει σήμερα το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400 εκδίδοντας απαγορευτικά εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας σε παράκτια περιοχή ανοικτά της Μαύρη Θάλασσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εναέριο χώρο, ισχύει για σήμερα 16 Οκτωβρίου και περιορίζει μια περιοχή κοντά στην παραλιακή πόλη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, για δοκιμή ραντάρ και πιθανώς για άσκηση με πραγματικά πυρά για έξι ώρες. Η σχετική Notam συνιστά στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 200.000 πόδια (61.000 μέτρα).

Την είδηση μετέδωσε το CNNTurk επικαλούμενο το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία εξέδωσε μια Navtex για άσκηση σκοποβολής και δύο άλλες για στρατιωτικές εκπαιδευτικές ασκήσεις. Οι Navtex ανέφεραν ότι η άσκηση σκοποβολής θα διεξαχθεί 16-17 Οκτωβρίου.

Τα συστήματα είχαν μεταφερθεί πριν από δέκα μέρες στη Σινώπη.

Πηγή: ΕΡΤ

Πέτσας: Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της

«Το κλίμα το οποίο υπάρχει είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, αναφερόμενος στο εν εξελίξει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ακόμη και ορισμένες χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών», σημείωσε για να προσθέσει: «Επομένως, έχουμε ένα κλίμα, το οποίο δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι κάθε αντιπροσωπεία πάντα μπορεί να επικοινωνεί με τους συνεργάτες της, απαντώντας σε ερώτημα για τις φήμες ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγία να αφήσουν εκτός αιθούσης κινητά και τάμπλετ. «Τα ζητήματα ασφαλείας είναι θέματα που αλλάζουν κάθε φορά και δεν θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη έκταση», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το τι περιμένουμε και το τι θα κάνουμε εμείς, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι υπάρχει «ένα πλαίσιο τριών αξόνων: Το πρώτο είναι μία σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου γιατί έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων, του σημείου 18 και του σημείου 20 των προηγούμενων συμπερασμπάτων από την Τουρκία, άρα δεν μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, και το τρίτο είναι να περιγραφεί ένα πλέγμα για το πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα τής στήριξης -αν η Τουρκία υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις- ή των κυρώσεων εάν συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις». Πρόσθεσε πως ήδη από χθες είδαμε ότι υπάρχει κλίμα για ένα σαφές χρονικό πλαίσιο μίας εβδομάδας, όπως είπαν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κι άλλες αντιπροσωπείες, «κι εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πώς θα εξειδικευθούν αυτές οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν, αυτό το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επιβάλει κυρώσεις όταν η ίδια το κρίνει, μέσα από τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή είναι προάσπιση πάντα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όσον αφορά την κυριαρχία, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, τα χωρικά ύδατα έχουν σαφή προσδιορισμό, είναι τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα φυσικά το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει αυτά τα χωρικά ύδατα έως τα 12 ναυτικά μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο στο μέλλον. Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι το ζήτημα που βρίσκεται προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και γι’ αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να οριοθετηθεί και αυτό το ζήτημα, που είναι μία εκκρεμότητα δεκαετιών για να λυθεί και αυτή η πηγή δηλητηρίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τέτοιου είδους εκκρεμότητες με την Ιταλία και την Αίγυπτο διευθετήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία ντε φάκτο κατάσταση στην παρανομία. Παράνομο ήταν και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη πέρυσι το φθινόπωρο, παράνομες είναι και όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία και δεν δημιουργούν τίποτα, κανένα προηγούμενο. Σημασία έχει η αποφασιστικότητα της καταδίκης απ’ όλους, όπως είναι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, όπως είναι παντού στον κόσμο. Αυτές οι τουρκικές ενέργειες. Εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται και αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι με την ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που αποδεικνύουμε να ενισχύουμε τη στρατηγικές μας συμμαχίες για να μπορέσει η τουρκική πλευρά να νιώσει την πίεση από παντού».

Σχετικά με τη διατυπωμένες από την αξιωματική αντιπολίτευση θέσεις για επέκταση στα 12 μίλια, ο κ. Πέτσας είπε πως «όταν είναι κανείς στην αντιπολίτευση μπορεί να επιδιώκει μικροπολιτικά οφέλη, υψώνοντας τόνους δεξιά και αριστερά. Όχι όμως στα εθνικά θέματα. Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα και η σοβαρότητα που χρειάζεται επιδεικνύεται από την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, ανέφερε ότι στην ενημέρωση που υπήρξε από τον υπουργό Εξωτερικών προς όλα τα κόμματα διαπιστώθηκε μία εθνική ομοψυχία, που «πάνω σ’ αυτή θα χτίσουμε. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τις μικροπολιτικές κορώνες».

Κληθείς να σχολιάσει το λεγόμενο μανιφέστο του Τζο Μπάιντεν για τις κινήσεις που θα έκανε έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν εκείνος ήταν στην Προεδρία, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτό το κείμενο θετικό αλλά -όπως είπε- «και η σημερινή ηγεσία, όχι μόνο σε επίπεδο Προέδρου αλλά και σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποδείξει ότι έχει απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και στηρίζει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις, γιατί είναι το δίκαιο με το μέρος μας και οι σύμμαχοί μας πάντα στέκονται στο πλευρό μας». Πρόσθεσε ότι η στάση των ΗΠΑ είναι εποικοδομητική αλλά εμείς -από την πλευρά μας- σε αυτό το χρονικό σημείο πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία γιατί οπωσδήποτε το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να αναλάβει η νέα ηγεσία θα μπορούσε η Τουρκία να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει διάφορες αναταράξεις. Γι’ αυτό, πέραν της ψυχραιμίας, χρειαζόμαστε και πιο στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους άλλους συμμάχους μας, «προκειμένου να φθάνει το σωστό μήνυμα στην Άγκυρα».

Επίσης, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε πως «σε γενικές γραμμές, παρά το γεγονός ότι κινείται με αργά βήματα η Ευρώπη, εναρμονίζεται τελικά και δείχνει την αποφασιστικότητα και την ενότητα που χρειάζεται. Εκείνο που πρέπει στο σημείο αυτό να γίνει σαφές στην Τουρκία είναι πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις δικές της θέσεις όταν η Τουρκία δείχνει ασυνέπεια προς τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση οποιονδήποτε διαφορών».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ