Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε θα μετατρέπεται σε επιδότηση 30% έως 50%

Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουν μόνον ένα μέρος του ποσού που θα λάβουν και θα «επιδοτηθούν» για το υπόλοιπο ποσό.

Προϋπόθεση είναι να βρίσκονται σε περιοχές που έχουν μπει σε αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων επιπέδου 3.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Τα ελάχιστα ποσά δανεισμού είναι τα εξής και θα τα λάβουν μόνο όσοι δεν πήραν χρήματα κατά τις τρεις πρώτες φάσεις του προγράμματος:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 1 έως 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 6 έως 20 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν 21 έως 50 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούσαν άνω των 50 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Για την επιστροφή των ποσών που θα ληφθούν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα υπάρχει περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από 1/1/2022 και το ποσό θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Βασική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα λάβει τη μορφή επιδότησης.

Η κυβέρνηση αποκρυστάλλωσε αυτή την παρέμβαση αποσαφηνίζοντας πως στη δέσμη μέτρων στήριξης των περιοχών που πλήττονται από «σκληρή» καραντίνα ή από ειδικά μέτρα μετακίνησης (κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές του υγειονομικού χάρτη) θα προβλέπονται τα εξής:

-Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί επίπεδοι) ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, θα επιστρέφεται το 70% της εν λόγω Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δηλαδή θα υπάρξει επιδότηση 30%.

-Για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4 (κόκκινο επίπεδο), δεν θα επιστρέφεται το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ληφθεί το Δεκέμβριο. Δηλαδή θα υπάρξει επιδότηση 50%.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ