Oruc Reis: Κρίσιμες ώρες! Κινείται πάλι προς Καστελόριζο – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα


Oruc Reis: Δραματικές εξελίξεις! Το τουρκικό ερευνητικό έβαλε ρότα για το Σύμπλεγμα της Μεγίστης – Τι θα γίνει αν αρχίσει ξανά να κινείται μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων – Τα σενάρια αντίδρασης

Στο στάδιο της κορύφωσης μπαίνει όπως όλα δείχνουν η ένταση με την Τουρκία, με το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρεί να σύρει τη χώρα μας σε ένα «θερμό» επεισόδιο και να αναγκάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να χάσουν την ψυχραιμία τους.

Με την γερμανική Ευρώπη να δίνει πίστωση χρόνου στον «σουλτάνο» και τους ηγέτες να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις αδιανόητες πρακτικές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η Άγκυρα επιταχύνει και κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο..

Το Oruc Reis συνεχίζει το… έργο του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το στίγμα του να βρίσκεται λίγο πριν τι 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 70 μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου. Θυμίσουμε ότι την Κυριακή (18.10) το απόγευμα έφτασε μια ανάσα από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το νησί της Στρογγύλης, το ανατολικότερο σημείο της χώρας μας. Αφού την Κυριακή το βράδυ κινήθηκε νοτιοδυτικά, «σκανάροντας» όλο το δυτικό τμήμα της δεσμευμένης περιοχής, το μεσημέρι της Δευτέρας άρχισε ξανά να στρίβει και να χαράσσει ρότα βορειοανατολική, ξανά προς το Καστελόριζο.

Κίνδυνος κλιμάκωσης – Έτοιμες να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες για την εξέλιξη της κρίσης, καθώς, αναμένεται να φανούν και οι προθέσεις τους καθεστώτος. Το Oruc Reis θα φτάσει το πρωί της Τρίτης (20.10), κοντά στις ακτές του Συμπλέγματος της Μεγίστης. Εκεί θα επιχειρήσει και πάλι στροφή προς τα νοτιοδυτικά, μαζί φυσικά πάντα με τις φρεγάτες και τις κορβέτες που το συνοδεύουν. Το θέμα λοιπόν είναι αν στο σημείο εκείνο «σπάσει» και πάλι τα 12 ναυτικά μίλια.

Τι θα κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό και ο τουρκικός στολίσκος αρχίσουν να πλέουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Ποια θα είναι η αντίδραση; Θα δημιουργήσει τείχος και θα συγκρουστεί με τα τουρκικά σκάφη; Θα δώσει εντολή για πυρ; Θα πει ο Μητσοτάκης, ως άλλος Ανδρέας Παπανδρέου «βυθίσατε το Oruc Reis»; Είναι δεδομένο πως οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για τον φόβο πιθανής προβοκάτσιας. Αυτή είναι ίσως και η παγίδα που θέλει η Τουρκία να πέσουμε. Μια επιθετική αντίδραση ενδεχομένως να μας έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην διεθνή σκηνή. Ξαφνικά όλοι θα… ανακάλυπταν πως τα τουρκικά πλοία κινούνται σε «διεθνή ύδατα» και αν υπήρχαν και νεκροί, θα εξεγείρονταν εναντίον μας όλοι οι «ανθρωπιστές» του κόσμου και θα παρουσίαζαν τους Τούρκους ως θύματα πολέμου. Η Ελλάδα θα αναγκάζονταν να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ως… θύτης και τότε οι εξελίξεις ίσως ήταν δραματικές για τον Ελληνισμό.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκρίνεται μια αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν την πρώτη κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η Αθήνα δεν έχει έτοιμο σχέδιο αντίδρασης για το ενδεχόμενο σύρραξης. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για παρεμποδιστεί το «Ορούτς Ρέις» με άλλα μέσα, εφόσον αυτό χρειαστεί. Σε αυτό το σημείο μας ωθεί το καθεστώς Ερντογάν. Ενορχηστρώνει τις κινήσεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τις Ένοπλές Δυνάμεις σε «απερισκεψία». Κάθε ενέργειά της είναι μελετημένη.

Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΝ, έχουν αναλυθεί από τον Αύγουστο όλα τα πιθανά σενάρια, με υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές να τονίζουν πως η χώρα μας έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε κίνηση της Άγκυρας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και αναδιαμορφώνουν συνεχώς την ελληνική στρατηγική και τα επιχειρησιακά σχέδια.

Οι εντολές που έχει λάβει το Πολεμικό Ναυτικό είναι να βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση που θίγει τα Εθνικά χωρικά ύδατα, είτε το ερευνητικό είτε τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, να έχει την ανάλογη απάντηση.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι σαφείς και συγκεκριμένες προς τα στελέχη και των τριών Κλάδων, για το πώς θα αντιδράσουν αν έρθει η κρίσιμη εκείνη ώρα. Ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμενων είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί, ενώ τονίζουμε πως η στρατιωτική ηγεσία ενημερώνει συνεχώς την πολιτική για τις εξελίξεις. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει αν χρειαστεί. Παράλληλα, επισημαίνουμε πως για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός για την διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων που ενδεχομένως απαιτηθεί να ληφθούν.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ