Μαριχουάνα… στοπ στην Ολλανδία – Πως τα μέτρα για τον κορονοϊό επηρεάζουν τα coffee shops


Ξεχάστε τις ελευθερίες της Ολλανδίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη μαριχουάνα – Πως τα μέτρα για τον κορονοϊό επηρεάζουν τα διάσημα «coffee shops» της «χώρας της τουλίπας».

Γνωστή σε όλο τον κόσμο είναι η πολιτική της Ολλανδίας σχετικά με την κατοχή και τη χρήση μαριχουάνας, η οποία ναι μεν είναι τεχνικά παράνομη πλην όμως δεν εφαρμόζεται επί της ουσίας από την αστυνομία σε άτομα που κατέχουν λιγότερο από πέντε γραμμάρια.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, στην Ολλανδία η μαριχουάνα πωλείται κανονικά ακόμα και σε καφετέριες, τα πασίγνωστα «coffee shops». Όπως, όμως, έχει συμβεί με κάθε τι στην καθημερινότητα του πλανήτη, έτσι και αυτή η ολλανδική «συνήθεια» επηρεάζεται από τον κορονοϊό.

Με αφορμή τις ερωτήσεις βουλευτών και τις ανησυχίες για το αν πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα αποτροπής για την κατοχή και τη χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση ενημέρωσε άπαντες πως πρέπει να… χαλαρώσουν καθώς το μερικό lockdown που ανακοινώθηκε στις 13 Οκτωβρίου περιορίζει την πιθανότητα να υπάρξουν συγκεντρώσεις ανθρώπων που θέλουν να αγοράσουν ή να καπνίσουν μαριχουάνα.

Μια εικόνα που δεν θα συναντά κανείς εύκολα στην Ολλανδία από εδώ και πέρα…AP Images

Μετά τις εξαγγελίες αυτές, τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 20:00 το βράδυ και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και μαριχουάνας μετά από τη συγκεκριμένη ώρα. Το ολλανδικό κοινοβούλιο, με την προοπτική πως μπορεί να υπάρξει και πάλι περισσότερη χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων σε ό,τι έχει να κάνει με τη μαριχουάνα, πέρασε ένα ψήφισμα δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας και χασίς σε δημόσιους χώρους δεν θα είναι ανεκτό σε δημόσιους χώρους μεταξύ 20:00 το βράδυ και 7:00 το πρωί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους με επιστολή του προς το κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι οι βουλευτές μπορεί να είναι ελαφρώς μπερδεμένοι από την πολυπλοκότητα των υφιστάμενων νόμων και πρακτικών της χώρας. Επιπλέον, έγραψε ο Γκραπερχάους, απαγορεύονται προσωρινά οι συγκεντρώσεις περισσότερων από τεσσάρων ατόμων. Αυτό διασφαλίζει ότι η αστυνομία μπορεί να διαλύσει ένα απείθαρχο πλήθος καπνιστών μαριχουάνας – εάν σχηματιστεί ένα τέτοιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Έτσι, τα αιτήματα αυτού του ψηφίσματος μπορεί να ικανοποιηθούν με τη χρήση των υπαρχουσών κανονισμών και νόμων», εξήγησε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ