Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο: Πιο κρίσιμες από ποτέ οι επόμενες ώρες – Στα 8,5 ν.μ τα τουρκικά πλοία


Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία στο Αιγαίο.

Σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han να έχουν φτάσει στα 8,5 ν.μ.

Το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην περιοχή της παράνομης Navtex, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας.

Αν και έχει κλειστούς τους πομπούς του εδώ και 4 ώρες, φαίνεται ότι κάνει κάποιες κινήσεις για να στρίψει.

Η στροφή που θα κάνει, σύμφωνα με την πορεία που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες, θα είναι βόρεια βορειοδυτική, οπότε θα επιστρέψει προς το νότιο τμήμα της Navtex.

Αν γίνει αυτό, επειδή χρειάζεται 1-2 μίλια, εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα 10-11 μίλια από το Καστελόριζο, αν δεν έχει ήδη φθάσει!

Εμπρηστικός Ντονμέζ: Κάνουμε ήδη έρευνες

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα τραβάει το σχοινί και προαναγγέλλει ότι θα στείλει γεωτρύπανο ανοιχτά του Καστελόριζου.

«Το Καστελόριζο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα ενώ από την Τουρκία μόλις δύο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο NTV ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, τονίζοντας ότι το Oruc Reis που πλέει μια ανάσα από το ακριτικό νησί «πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες», ξεκαθαρίζοντας ότι… ήρθε για να μείνει.

«Αυτή τη στιγμή το Οrus Reis κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνες. Αν βρούμε κάτι, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας για να κάνουμε των πρώτη ερευνητική γεώτρηση», τόνισε ο κ. Ντονμέζ.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την οποία υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ