Βουλή LIVE – Σταϊκούρας σε Τσίπρα: Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών


Στις 18.30 άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και 85 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρών στη συζήτηση είναι και ο πρωθυπουργός.

Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του προσώπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδυναμία άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα του τόπου.

Ανοίγοντας την ομιλία του, που έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της συμπολίτευσης, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία (στο προοίμιο του λόγου του “Υπέρ του Αδυνάτου”) ο οποίος έγραφε: «κύριοι βουλευτές, δεν απέχω πολύ από το να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη. Γιατί, ενώ πρωτύτερα δεν είχα αφορμή, με βάση την οποία να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα δα εξαιτίας του έχω πάρει”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκαιρη, διότι κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ «δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις» [..] «την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής». Για ακόμη μία φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει, «ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρόταση δυσπιστίας είναι άστοχη καθώς το υπουργείο Οικονομικών πέρασε 14 νομοσχέδια, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υλοποίησε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο “τη μείωση του – διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα” ενώ, “ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση [..] προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Προσδοκούμε, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, “όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους. Συνεπώς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, “πάει πολύ να μας κουνάνε το “δάχτυλο” αυτοί που επέβαλαν πλήθος νέων φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά, τα προηγούμενα χρόνια”.

Αναφερόμενος σε ορισμένους δείκτες τις ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, είπε ότι η ορθότητα της πολιτικής της ΝΔ αναγνωρίζεται από την πραγματική οικονομία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ύψους 36,9 δισ. ευρώ, με 16 δισ. ευρώ, μέσα από 7 εξαιρετικά επιτυχημένες εκδόσεις μακροχρόνιου χρέους στις διεθνείς αγορές, με αποκορύφωμα την προχθεσινή έκδοση, 15ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,9% το 2019, μεγαλύτερη από το 2018, υψηλότερη, για πρώτη φορά από το 2009, από τη μέση επίδοση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι υποκριτική, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015, επέβαλε και διατήρησε – επί 4ετίας – κεφαλαιακούς περιορισμούς, οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση, ενώ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς, παίρνοντας μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Δείτε LIVE:

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε να τηρηθούν οι χρόνοι ομιλιών. Τα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει κατάλογο ομιλητών που θα εναλλάσσονται στην πορεία της συζήτησης αναλογικά προς τη δύναμη των κομμάτων. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο τελευταίος ομιλητής, το βράδυ της Κυριακής. Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής.

Να μεσολαβούν ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις ομιλίες των υπουργών, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως την τελευταία ημέρα συζήτησης, την Κυριακή. Την βούληση του Κινήματος Αλλαγής να λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφερε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος που κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. Στους πρώτους ομιλητές να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα ζήτησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκονται κάθε φορά 60 βουλευτές.

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, για διεύρυνση των ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνικό οικονομικό αδιέξοδο. Ιδίως για το πτωχευτικό νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου το χαρακτήρισε “χαριστική βολή” σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, “χαριστική βολή” την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια. «Κύριε Σταϊκούρα, αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία την οποία αγνοείτε. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες, φέρατε ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις», είπε η Έφη Αχτσιόγλου που κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την αρμοδιότητα της λύσης του προβλήματος, αποκλειστικά στις τράπεζες που θα έχουν την απόλυτη ελευθερία αν θα ρυθμίσουν ή δεν θα ρυθμίσουν οφειλές. “Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόκληση και είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ότι επιχειρείτε να το παρουσιάσετε ως δεύτερη ευκαιρία ενώ δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία”, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ελα,Σταικουρα,παραδεξου οτι εισαι στοκος.Ενα χαλι περιπου Θεοχαρης.Η ανοησια σου να επικαλεστεις τον Λυσια,πολυ με ανατριχιασε.Εσυ εισαι ο αδυνατος,οταν οι εντολεις σου ειναι πανισχυροι και αδιστακτοι;Μηπως υποστηριζεις αυτους που τους παιρνεις και τα σωβρακα για τα αφεντικα σου;Γιατι το νομο αυτο ουτε ειδεχθεις εγκληματιας της ανθρωποτητας,κλεισμενος σε ψυχιατρειο δε μπορει να σκεφτει.Τοση νοσηροτητα.Οσο για τα αλλα νουμερα που λες,το νουμερο στα νουμερα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ