Μαγειρική σόδα: Για το σώμα αλλά και το σπίτι σας

Η νέα τάση επιτάσσει τη μετάβασή σε μια ισορροπημένη διατροφή, σε φυσικά προϊόντα περιποίησης, καθώς και σε αποχή από οτιδήποτε περιέχει τοξικές προσμίξεις. H οικολογική καθημερινότητα, λοιπόν, γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή με εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να προσπαθούν να μειώσουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Απόλυτος βοηθός σε αυτό το στοίχημα φαίνεται πως είναι η μαγειρική σόδα. Γνωστή και ως διττανθρακικό ρυθμίζει την περίσσεια ιόντων υδρογόνου στο πλάσμα, αυξάνει το pH του αίματος και χρησιμοποιείται σε αμέτρητες εφαρμογές που δεν είχατε φανταστεί!

Εάν λατρεύετε το λάδι καρύδας, εάν χρησιμοποιείτε λεμόνι στην απολύμανση και φυσικά εάν από την καθημερινότητά σας δεν απουσιάζουν τα DIY scrubs, τότε αναμφίβολα η λίστα με τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας θα γίνει και δική σας αγαπημένη!

Χρήσεις για το σώμα
1. Φυσική λεύκανση
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σόδα φαγητού ως φυσική οδοντόκρεμα. Αν και οι ιδιότητές της είναι εκπληκτικές, υπάρχει κάποια ανησυχία για την καθημερινή της χρήση. Για να αποφύγετε, λοιπόν, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο από λάθος χρήση, δοκιμάστε να την εντάξετε στη ρουτίνα σας, μια φορά στις δυο εβδομάδες. Μάλιστα, οι αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητές της θα σας προστατεύσουν από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην περιοχή.

How to: Απλώς ρίξτε μικρή ποσότητα πάνω στην οδοντόκρεμά σας και η λάμψη θα επανέλθει στα δόντια σας!

2. Αποσμητικό… από σπίτι
Παρόλο που λίγοι το γνωρίζουν αυτό, ο ανθρώπινος ιδρώτας είναι άοσμος. Αυτό που τον κάνει να παίρνει τη συγκεκριμένη μυρωδιά είναι η διάσπασή του από τα βακτηρίδια στις μασχάλες. Από τη μεριά της η σόδα, είναι σε θέση να εξαλείψει την ενοχλητική μυρωδιά κάνοντας τον ιδρώτα λιγότερο όξινο.

How to: Δοκιμάστε να προσθέσετε σε εκείνο το σημείο μια μικρή ποσότητα κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις.

3. Ανακούφιση από την καούρα
Η καούρα είναι γνωστή ως παλινδρόμηση γαστρικών οξέων. Είναι μια οδυνηρή, καυτή αίσθηση της οποίας κύρια αιτία είναι η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Μερικές συνήθεις αιτίες παλινδρόμησης είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών. Θέλοντας να «χτυπήσει» στο σύμπτωμα, η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου και σας απαλλάσσει από το ενοχλητικό αίσθημα.

How to: Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρέματος σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το μείγμα αργά.

4. Αύξηση φυσικής απόδοσης
Αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, η μαγειρική σόδα είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα μεταξύ των αθλητών. Μελέτες έχουν αποδείξει πως μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αντοχή σας κατά τη διάρκεια των αναερόβιων ασκήσεων. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την άσκηση υψηλής έντασης, τα μυϊκά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για το αίσθημα καύσης, που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ουσία αυτή μειώνει το pH στο εσωτερικό των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την κόπωση των μυών. Έτσι, η σόδα με το υψηλό pH μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το απαραίτητο boost.

How to: To μόνο που χρειάζεται είναι να διαλύσετε μισό κουταλάκι του γλυκού σε 200ml νερού. Το ρόφημά σας είναι έτοιμο!

5. Απολέπιση
Ένας απλός τρόπος για να απαλλαγείτε από το τραχύ δέρμα, καθώς και από τα νεκρά κύτταρα, ακούει στο όνομα DIY scrub. Plus, θα καθαρίσει τους πόρους της επιδερμίδας σας και θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν μικρόβια που συσσωρεύονται στο σώμα σας.

How to: Αναμείξτε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδα με 1 κουταλιά της σούπας νερό και στη συνέχεια με το παρασκεύασμα τρίψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις την περιοχή που επιθυμείτε. Έτσι θα έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα με τον πιο φυσικό τρόπο!

Χρήσεις για το σπίτι

1. Απαλλαγείτε από τις οσμές του ψυγείου
Εάν έχετε ανοίξει το ψυγείο σας κι έχετε νιώσει μια άσχημη οσμή, τότε θα πρέπει να γνωρίσετε τις μαγικές ιδιότητες που μπορεί να προσφέρει η μαγειρική σόδα. Αντίθετα με κάποια άλλα προϊόντα, η σόδα, αλληλεπιδρά με τα σωματίδια της οσμής και τα εξαλείφει αντί να καλύπτει μόνο τη μυρωδιά τους.

How to: Γεμίστε ένα φλιτζάνι με σόδα και τοποθετήστε το στο πίσω μέρος του ψυγείου σας για να απαλλαγείτε από τη δυσοσμία.

2. Ρούχα σαν καινούρια
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα στο πλύσιμο των ρούχων είναι η διατήρηση των λευκών και η άψογη καθαριότητά τους. Η σόδα όντας ένα αλκαλικό -και διαλυτό- άλας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρύπων και των λεκέδων.

How to: Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαζί με το απορρυπαντικό του πλυντηρίου και θα δείτε όχι μόνο τους λεκέδες να απομακρύνονται αλλά και τα άλατα του πλυντηρίου να αποτελούν πια παρελθόν.

3. Καθαριστικό επιφανειών
Μια εναλλακτική στην καθαριότητα του σπιτιού αποτελεί αναμφίβολα η μαγειρική σόδα, η οποία μπορεί να κάνει τους χώρους σας πιο καθαρούς από ποτέ, απαλλάσσοντάς τους από μικρόβια και σκόνη.

How to: Κάντε μια πάστα αναμειγνύοντάς την με ξύδι κι εφαρμόστε την στην επιφάνεια που επιθυμείτε να καθαρίσετε. Μετά από 10 λεπτά, τρίψτε με το σφουγγάρι και θα δείτε πως τα λίπη, τα άλατα καθώς και οι στάμπες από καφέ… θα φύγουν στο λεπτό!

4. Αφαίρεση λεκέδων από πλαστικά
Τα απομεινάρια του φαγητού είναι δυνατόν να αφήσουν σημάδια -στα τάπερ-, τα οποία ακόμη κι ένα ισχυρό λιποκαθαριστικό αδυνατεί να αφαιρέσει. Για να φρεσκάρετε τα μαγειρικά σας σκεύη, λοιπόν, εμπιστευτείτε τη δύναμη της μαγειρικής σόδας.

How to: Δημιουργήστε ένα μείγμα, στο οποίο θα έχετε διαλύσει τέσσερις κουταλιές της σούπας baking soda μέσα σε ένα λίτρο ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σφουγγάρι που θα χρησιμοποιήσετε και τρίψτε τις επιφάνειες που επιθυμείτε.

5. Υπέροχη μυρωδιά στα σεντόνια
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μυρωδιές του ψυγείου, έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μαγικό συστατικό και στα λευκά είδη. Αν και υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που είναι υπεύθυνα για τον αρωματισμό των σεντονιών σας, εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τον φυσικό τρόπο.

How to: Απλώς βάλτε ένα μικρό φλιτζανάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ασφαλές και όχι τόσο εμφανές για τους άλλους σημείο!

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ