Κορονοϊός: Έτσι ανοίγουν τα μαγαζιά παρά το «λουκέτο»


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Τρία καταστήματα στην Πάτρα έκλεισαν μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά άνοιξαν κατόπιν προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Οι ελεγκτές μπήκαν στο κατάστημα, διαπίστωσαν ότι οι πελάτες ήταν περισσότεροι από όσοι θα έπρεπε και εν συνεχεία επέβαλλαν πρόστιμο 10.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες και λουκέτο για 15 ημέρες. Ωστόσο η καφετέρια στην Πάτρα κατάφερε να «παγώσει» τις ποινές και να παραμείνει ανοιχτή.

Πρόκειται για μία μόνο από τις δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις των τελευταίων ημερών με επιχειρηματίες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και να καταφέρνουν να παγώσουν το πρόστιμο και να αποφύγουν το λουκέτο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Η Εθνική Αρχή διαφάνειας επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ και λουκέτο για 15 μέρες για υπέρβαση πελατών κατά 20 άτομα στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού. Θα έπρεπε να έχει 45 και είχε 65.

Η ένσταση του μαγαζάτορα είναι ότι η Αρχή υπολόγιζε πόσα άτομα επιτρεπόταν να υπάρχουν μόνο στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού (και τα βρήκε παραπανίσια) και όχι συνολικά σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και με προσωρινή διαταγή πέτυχε να παγώσει το πρόστιμο και να ανασταλεί προσωρινά το λουκέτο έως την συζήτηση της προσφυγής, σε περίπου ένα χρόνο.

Οι ιδιοκτήτες τόνισαν ότι εφόσον δεν υπήρχαν άλλοι πελάτες στο εσωτερικό του καταστήματος δεν υπήρχε παράβαση.

Την ίδια μεθοδολογία ακολουθούν μια σειρά από επιχειρηματίες που βρίσκονται μπροστά σε ανάλογες ποινές. Μάλιστα, ζητούν από τους ελεγκτές να περιορίζονται σε συστάσεις γιατί ένα πρόστιμο κι ένα ενδεχόμενο λουκέτο θα ήταν καταστροφή.

Τι λένε οι ίδιοι

«Μας έγραψαν την Τρίτη 13/10, για την πυκνότητα. Μας επέβαλλαν πρόστιμο 10.000 ευρώ και 15 μέρες κλείσιμο. Η κάθε υπηρεσία καλώς πράττει για το καλό όλων μας, απλά δεν γίνεται όταν βγαίνουν νέοι νόμοι να έρχονται στα μαγαζιά και να ρίχνουν τέτοια προστίματα και να επιβάλλουν κλείσιμο, χωρίς καμία σύσταση. Το κλιμάκιο θεώρησε ότι ήταν υπεράριθμοι», σημείωσε ένας εκ των ιδιοκτητών.

Ο δικηγόρος της επιχείρησης κ. Άκης Βαβαρούτας, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στις πολύ συχνές αλλαγές που φέρνουν νέους κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Με βάση την τελευταία εγκύκλιο, άνα περίπου μία βδομάδα αλλάζει ο νόμος, κάθε βδομάδα βγαίνει νέα εγκύκλιος που διορθώνει την προηγούμενη. Έγρψαν το κατάστημα για 20 άτομα παραπάνω στον εξωτερικό χώρο, όμως θα Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο ωφέλιμος χώρος του καταστήματος κι όχι μόνο ο εξωτερικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ