Ελληνοτουρκικά: «Αβγατίζει» το διπλωματικό της ταμείο η Αθήνα – Νέα παρέμβαση Μακρόν

Έτοιμη να ανοίξει κι άλλο την περπατησιά της είναι η ελληνική διπλωματία στον καθαρό διάδρομο που δημιουργεί η αδιάκοπη αποτροπή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πεδία τα οποία εδώ και οκτώ μήνες επιχειρεί να δημιουργήσει κρίσεις.

Ταυτόχρονα με φόντο το μορατόριουμ, η Αθήνα, χωρίς να εφησυχάζει, προετοιμάζεται για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης. Ένα ραντεβού στο οποίο η έξαρση της πανδημίας του Covid-19, δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν με την φυσική παρουσία των ευρωπαίων ηγετών, και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Πάντως τόσο τα κρούσματα της ακραίας τουρκικής ρητορικής όσο και τα σήματα που συλλέγονται από τις ελληνικές κεραίες, κατατείνουν στο ότι επίκειται μια παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Παρέμβαση που θα στοχεύει ξεκάθαρα προς την Άγκυρα.

Το «ρεζερβουάρ» της διπλωματικής «μηχανής» ανεφοδιάζει με επιπλέον «καύσιμα» και η πρώτη τριμερής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ. Η Αθήνα καταγράφει με ικανοποίηση το «εύγλωττο» κλίμα πίσω από τις κλειστές πόρτες και την δυναμική που προσδίδει στις ελληνικές προσπάθειες αφενός για να αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Αφετέρου για να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια επιπλέον κατάκτηση που προστίθεται στις εξίσου επιτυχημένες, όπως κρίνεται, επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και μέσω των οποίων εκτιμάται ότι «αβγατίζει» το ταμείο της Ελληνικής Διπλωματίας.

Στην αποτίμηση που γίνεται άλλωστε, πρόκειται για την παράμετρο – κλειδί. Ακόμη κι εάν η προσεκτική, δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας χωρίς αναφορές στον «ταραξία» της περιοχής, μπορεί να δημιουργούσε εύλογα ερωτήματα. Γιατί το κλίμα καθοδήγησε και το αντικείμενο των συζητήσεων, εκτός από τα ενεργειακά και τις φυσικές καταστροφές, σε πιο hard core θεματικές, η οποία διεγείρει τα αντανακλαστικά πολλών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα προσελκύει το ενδιαφέρον τους για άνοδο στο άρμα της τριμερούς αλλά και των υπολοίπων σχημάτων, στα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του οδηγού. Στον πυρήνα αυτού του πολυεθνικού ντιμπέιτ είναι η τουρκική συμπεριφορά και η ρητορική που υποδαυλίζει την ένταση και φυσικά τροφοδοτεί αναταράξεις και στις δυο πλευρές της μεσογειακής λεκάνης.

Και όσο στην ακραία ρητορική της Άγκυρας δεν καταγράφεται η καταλαγή, αλλά η σκυτάλη της έκφραση της εναλλάσσεται με συστηματικό τρόπο, τόσο, όπως θεωρείται από πηγές ενημέρωσης, μεγεθύνεται και ο αρνητικός αντίκτυπος στις λεγόμενες, μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες. Διευρύνοντας, όπως εκτιμάται, τις σπείρες στο αντιτουρκικό σπιράλ που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη, ο μεγάλος στόχος της Αθήνας παραμένει η μετατροπή της ελληνοτουρκικής διαφοράς σε ευρωτουρκική να αποκτήσει χειροπιαστά χαρακτηριστικά. Πέραν του ξεκάθαρου πλαισίου των κυρώσεων που έχει προσδιοριστεί στα συμπεράσματα του προτελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε, στο προηγούμενο ραντεβού των 27, με τη δυνατότητα ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων, εντείνονται και οι προσπάθειες για ακόμη ένα πεδίο που έχουν δημιουργήσει οι παρεμβάσεις της ελληνικής διπλωματίας. Αυτό δεν είναι άλλο από την εξέταση των παραβάσεων της τελωνειακής ένωσης Ευρώπης – Τουρκίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ