Γιορτάστε την 28η Οκτωβρίου ακούγοντας τραγούδια για το Έπος του ’40


Γιορτάστε την 28η Οκτωβρίου με τραγούδια που ιστορούν την ανδρεία και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο.

Τραγούδια που μεγαλώσαμε μαζί τους και τώρα μεγαλώνουν και τα παιδιά μας.

Τραγούδια που γράφτηκαν για το Έπος του 40

Τα τραγουδούσαμε στα σχολικά μας χρόνια στις γιορτές της εθνικής επετείου και τώρα τα τραγουδάνε τα παιδιάς μας. Είναι τα τραγούδια που γράφτηκαν για το Έπος του ’40, με μοναδικό σκοπό να εμψυχώσουν τους Έλληνες στρατιώτες που έδιναν τη ζωή τους, στον πόλεμο. Θρυλικά, πλέον, τραγούδια, που τα χρόνια εκείνα συντρόφευαν όσους έμεναν πίσω, αλλά και εκείνους που έφευγαν για το Μέτωπο. Η αγάπη που κυριαρχούσε, μέχρι τότε στους στίχους, με την έναρξη του ελληνοϊταλικου πολέμου, μπήκε στην άκρη και πλέον σκοπός των δημιουργών ήταν να κρατήσουν ψηλά το ελληνικό φρόνημα.

«Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε η μορφή του τραγουδιού. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στη μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα», έλεγε κάθε φορά που προλόγιζε τα πολεμικά τραγούδια, στις παραστάσεις της η Σοφία Βέμπο. Η «τραγουδίστρια της Νίκης», που το όνομά της συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με το Έπος του ’40, κι έγινε σύμβολο ενός ολόκληρου λαού.

Παρακάτω ακολουθούν τα πιο γνωστά τραγούδια για τον πόλεμο του ’40, ερμηνευμένα από καταξιωμένους τραγουδιστές της εποχής. Τραγούδια που όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο, αλλά κάθε φορά που τα ακούμε, μας προκαλούν την ίδια συγκίνηση και περηφάνια για την Πατρίδα μας.

Αξίζει να τα ακούσετε με τα παιδιά σας και γιατί όχι; Να τα τραγουδήσετε μαζί.

Γυναίκες Ηπειρώτισσες

Πίνδος (εμβατήριο)

Κοροΐδο Μουσολίνι

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά

Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι

Ο Ναπολιτάνος – Μαρινέλλα

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ