Κορονοϊός: Επέλαση της πανδημίας στην Ευρώπη – Σε ποιες χώρες σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ


Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση η Άνγκελα Μέρκελ – Ποιες χώρες βρίσκονται σε δεύτερο lockdown και που λαμβάνονται πολύ σκληρά μέτρα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 10.264, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 10.343 που καταγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία της εξέλιξης της επιδημίας παρακολουθούνται στενά από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.

Η Σουηδία κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 2.400 νέα κρούσματα. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης στην κορύφωση της επιδημίας το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω της πραγματοποίησης περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ τότε.

Η σουηδική Υγειονομική Υπηρεσία ενίσχυσε επίσης τις συστάσεις για τήρηση μέτρων σε τρεις ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.

Στο μεταξύ κατά 9.386 αυξήθηκαν το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελβετία, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών, μία ημέρα αφού η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους περιορισμούς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανέρχεται πλέον σε 145.044 και οι θάνατοι σε 1.985.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Ρωσία

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ σήμερα 17.717, περιλαμβανομένων 4.906 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 1.581.693 από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης αριθμό ρεκόρ 366 θανάτων το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 27.301.

«Είμαστε σε δραματική κατάσταση» λέει η Μέρκελ

«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση». Έκανε δε λόγο για μια «ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική, οικονομική και πολιτική δοκιμασία».

«Στην αρχή της χειμερινής περιόδου, η κατάσταση είναι δραματική. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ ενώπιον της ολομέλειας στην Bundestag, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε πολλές περιοχές «λειτουργεί ήδη στα όριά του».

«Μέσα σε δέκα μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η δυναμική θα επιβαρύνει σοβαρά το υγειονομικό μας σύστημα και σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τις επαφές των κρουσμάτων», συνέχισε η Καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown».

«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν. Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά», εξήγησε η ίδια κατά την ομιλία της, η οποία διεκόπη επανειλημμένα από σχόλια και αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με τον Πρόεδρο του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρεμβαίνει για να επιβάλει την διαδικασία.

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και με το βλέμμα στην AfD αλλά και στους Φιλελεύθερους (FDP), οι όποιοι την κατηγορούν για υπερβολικό περιορισμό της οικονομίας και επισήμανε ότι «μια λαϊκίστικη υποβάθμιση του κινδύνου» θα ήταν μη ρεαλιστική και ανεύθυνη, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία», καθώς, όπως τόνισε, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ένα μήνα μπορεί να διαρκέσει το lockdown στη Γαλλία

Η καραντίνα που θα επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία με στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της COVID-19 μπορεί να παραταθεί πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, δηλαδή της ημερομηνίας που ορίστηκε σε αρχικό στάδιο, δήλωσε σήμερα ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τετάρτη κατά το διάγγελμά του ότι η Γαλλία μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα καραντίνας που θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή τα μεσάνυχτα αν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού μειωθούν ξανά σε περίπου 5.000 την ημέρα από περίπου 40.000 που είναι τώρα.

Ωστόσο ο Ντελφρεσί σημείωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως αυτό θα μπορεί να έχει επιτευχθεί ως την 1η Δεκεμβρίου.

«Ως την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα έχουμε πέσει στα 5.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτό μπορώ να σας το πω ευθέως ήδη από σήμερα. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο», υπογράμμισε ο Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της COVID-19.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό RTL ότι τα πάρκα στο Παρίσι θα μείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του νέου lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που είχε επιβληθεί καραντίνα στη Γαλλία κατά την οποία είχαν κλείσει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ