Τρόμος στην Τουρκία: Τα ελληνικά υποβρύχια γίνονται πιο… θανάσιμα από ποτέ


Οι Τούρκοι τα έτρεμαν επειδή ήταν «αόρατα», τώρα τα τρέμουν επειδή είναι και πάνοπλα

Σε οριστική απόφαση για τις νέες τορπίλες των υποβρυχίων Type 214 φαίνεται πως έχει καταλήξει το Π.Ν. και αυτή αφορά την αγορά 32 (η αρχική απαίτηση του Π.Ν. ήταν για 51 τορπίλες) γερμανικών DM2A4 έναντι 112 εκατ. ευρώ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υποβρύχιο Type 214 «Κατσώνης» την 28η Οκτωβρίου μόνο τυχαία δεν ήταν και έχει σχέση με την απόφαση για τις τορπίλες. Η DM2A4 της γερμανικής STN Atlas συνιστά εξέλιξη της πετυχημένης τορπίλης DM2A3 της ίδιας εταιρίας.

Το υποβρύχιο «Ωκεανός»

Πρόκειται για τορπίλη ενσύρματης καθοδήγησης των 533 χλστ. και είναι διπλού ρόλου δηλαδή μπορεί να προσβάλει σκάφη επιφανείας όσο και υποβρύχια. Η καθοδήγηση της DM2A4 είναι συνδυασμός από ενσύρματη καθοδήγηση (μέσω οπτικής ίνας, κάτι που την κάνει την πρώτη επιχειρησιακή τορπίλη που καθοδηγείται από οπτική ίνα) και ενεργού και παθητικού σόναρ και μαγνητικού πυροσωλήνα.

Η DM2A4 κινείται από ηλεκτροκινητήρα με ενέργεια που παρέχεται από συσσωρευτές. Φέρει κεφαλή 260 χλγρ. υψηλής εκρηκτικότητας PBX (Polymer-bonded explosive) πολυμερούς συνδεδεμένου εκρηκτικού, με ισοδύναμη ισχύ 460 χλγρ. ΤΝΤ, ενώ ανάλογα με την έκδοση είναι ικανή για την επίτευξη μέγιστης ταχύτητας της τάξης των 50 κόμβων (92,6/χαω) και εμβέλεια έως και 50 χλμ.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ