Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Ανακοινώνεται καθολικό lockdown – Επιστρέφουν τα sms


Κορονοϊός – Lockdown: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη λόγω της δραματικής έξαρσης των κρουσμάτων, με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια να εισηγείται νέα αυστηρότερα μέτρα στον Πρωθυπουργό για την συμπρωτεύουσα, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Μονόδρομος είναι πια το καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα κρούσματα του Σαββατοκύριακου, αλλά και η διασπορά της νόσου στους όμορους νομούς δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να πήρε την απόφαση για καθολικό lockdown όπως τον Μάρτιο, επιστροφή των SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή 21:00. Με τα νέα σκληρά μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή ακόμα και από το βράδυ της Δευτέρας.

Πιθανότατα η ανακοίνωση του lockdown θα γίνει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 13:30.

Για ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τη σύσκεψη με τους διοικητές της 3ης και 4ης υγειονομικής περιφέρειας αλλά και νοσοκομείων.

Κικίλιας: Θα εισηγηθώ νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη

«Ολοκληρώθηκε μία δύσκολη σύσκεψη. Στηρίζουμε τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Κάποιοι λίγοι διακινδυνεύουν άμεσα την υγεία όλων. Ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα στη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνω την κούραση όλων αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τον κορονοϊό στην περιοχή», είπε ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλοντας στην ουσία νέα πιο αυστηρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως, «θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό περαιτέρω μέτρα για την πόλη».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα επικρατέστερα σενάρια για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν στη Θεσσαλονίκη, μετά την εισήγηση του υπ. Υγείας στον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:

1. η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα στις στις 8 ή στις 9 το βράδυ δηλαδή, και

2. η απαγόρευση της μετακίνησης σε άλλο νομό.

Ζέρβας: «Είμαστε σε πόλεμο»

Χαρακτηριστική ήταν και η προαναγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης για νέα, αυστηρότερα μέτρα, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να εκτιμά ότι «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Το έκτακτο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Άλλωστε το έκτακτο σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντολή του Κικίλια, αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των βαθμίδων του τοπικού συστήματος υγείας το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Οι 43 νέες κλίνες ΜΕΘ αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά ενισχύσεων που θα λαμβάνονται τις προσεχείς ώρες, με την ένταξη κρεβατιών αυτής της κατηγορίας και από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Ήδη από την Κυριακή έχουν προστεθεί:

1) 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»

2)10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»,

3)10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

4) 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,

5)6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο Γενικό Νοσκομείο Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστική της πίεσης πάντως που δέχεται το σύστημα υγείας στην Θεσσαλονίκη είναι η εικόνα που μεταδιδόταν στην Αθήνα και απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτή ακόμη και μετά την προσθήκη των επιπλέον 7 κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, 5 εξ’αυτών κατελήφθησαν από ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ