Κορονοϊός: Γιατί κλείνουν τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες; Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση


Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από το πρωί της Τρίτης (03/11) – Τηλε-εκπαίδευση σε λύκεια και ΑΕΙ – Αύριο η ΚΥΑ με την εξειδίκευση των μέτρων

Το 13033, θα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο «δημοφιλείς» επαφές όλων των Θεσσαλονικέων και Σερραίων πολιτών, οι οποίοι θα βρίσκονται με το κινητό ανά χείρας, κάθε φορά που θα θέλουν να βγουν από το σπίτι τους.

Μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επιδημιολόγων αποφασίστηκε το κλείσιμο των λυκείων στους νομούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που μπαίνουν σε lockdown από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί «προληπτικό μέτρο» και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», τονίζουν οι πηγές.

Επίσης, όπως αναφέρουν, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές.

Όσον αφορά τα σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς, άτυπη ενημέρωση του υπουργείου αναφέρει ότι στα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δειγματοληπτικά, στις περιοχές αυτές, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα ωστόσο τα σχολεία συνέχισαν να λειτουργούν, βρέθηκαν 0,6% (4 στα 661 δείγματα) θετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες, πάντα, πηγές, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι και σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα στα ΑΕΙ των νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Την Τρίτη η ΚΥΑ με την εξειδίκευση των μέτρων

Σημειώνεται ότι αύριο θα υπογραφεί και θα γνωστοποιηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο ο κ. Χαρδαλιάς δίνει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις και τους κανόνες μετακίνησης των πολιτών, ποιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα είναι ανοικτές, πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, πώς θα γίνεται η μετακίνηση για εργασία και άλλες ανάγκες, κλ.π.

Ποιες επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00).

Επιπλέον:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως supermarket, minimarket κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  • Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
  • Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
  • Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
  • Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ πώς θα μετακινηθείτε σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ