Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας για την εστίαση – Επιστολή προς Μητσοτάκη για στήριξη


Ζητούν ρεαλιστικές λύσης για την εστίαση 50 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό της χώρας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν 50 σύλλογοι εστίασης από όλη την χώρα, ζητώντας να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών, προκειμένου να συζητηθεί η ουσιαστική στήριξη του κλάδου.

«Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Οι σύλλογοι ζητούν από τον πρωθυπουργό «ρεαλιστικές λύσεις» για την επιβίωση του κλάδου υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα: «Χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος και μένοντας μακριά από την δημιουργία εντυπώσεων, μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου, ως δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, να εξηγήσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του».

Όπως αναφέρουν κατά την επιστολή τους ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη ύστερα από οκτώ μήνες από το το πρώτο lockdown στη χώρα:

«Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».

Τα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση

Επίπεδο Α (Επιτήρησης)

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από το κοινό κατά την αναμονή (όχι όμως των καθήμενων στα τραπεζο-καθίσματα ή μπαρ)
  • 6 άτομα ανά τραπέζι
  • Πληρότητα 50% της δυναμικότητας
  • Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
  • Κλειστά 23:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ) / Απαγόρευση ζωντανής μουσικής

Επίπεδο Β (Αυξημένου κινδύνου)

  • ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας
  • Λειτουργία μόνο take away – delivery

Στήριξη των πληγέντων επιχειρήσεων και εργαζομένων

  1. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).
  2. Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
  3. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
  4. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.
  5. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  6. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
  7. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
  8. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
  9. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ