Καθολικό lockdown: Έτσι έφτασε η Ελλάδα στο ολικό “κλείσιμο”


Καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε τριπλό αρνητικό ρεκόρ, τόσο στα κρούσματα κορονοϊού όσο και στον αριθμό των νεκρών αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 2.646 νέα κρούσματα κορονοϊού και σε σύνολο έχουν φτάσει 46.892. Μέσα σε μία ημέρα, κατέληξαν 18 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 673 στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, 179 ασθενείς, που έχουν προσβληθεί από τον ιό, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αυξημένοι κατά 10 σε σχέση με την Τρίτη.

Έτσι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας – είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη – για επιβολή γενικού lockdown και στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης θα προβεί σε έκτακτες ανακοινώσεις. Στην ενημέρωση θα είναι παρών ο επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ θα απαντηθούν και ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Το καθολικό lockdown για τον επόμενο μήνα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλη τη χώρα.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται στη χώρα. Είχα εξηγήσει ότι η λήψη μέτρων είναι μία δυναμική διαδικασία. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ φονικό επιθετικό ιό, που έχει σαρώσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολύ περισσότερο από τη δική μας. Οι αντοχές των εθνικών συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας σύστημα πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο κόκκινο.

lockdown, κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα επικοινώνησα με την Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου και με την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr. Andrea Ammon. Αμέσως μετά, στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έγινε παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης που δέχεται το Ε.Σ.Υ.

Η εισήγηση της Επιτροπής στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο μήνα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του την εισήγηση της Επιτροπής» αποκάλυψε ο κ. Κικίλιας.

Ερωτηθείς εάν το lockdown θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι “είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν”.

«Σήμερα έχουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα»

«Με το έκτακτο σχέδιο το οποίο εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε, έχουμε 1.013 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665 και οι ΜΕΘ-COVID είναι 348. Νοσηλεύονται στο σύνολο του Ε.Σ.Υ. 1.500 συμπολίτες μας, σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε σε οριακό σημείο και αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ.Στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες το 72% των ΜΕΘ-COVID και επίσης βλέπουμε κατακόρυφες αυξητικές τάσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα όσο και στην Αττική, κάτι το οποίο μας ανησυχεί και μας οδηγεί στο να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι τόσο ύπουλος ο ιός, που είναι εύκολο τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάξουν άρδην. πριν από 12 μέρες ήταν κατειλημμένο το 20% των ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε 12 μέρες έφτασε στο 80%-90%. Βλέπετε ότι η αύξηση είναι γεωμετρική και αυτό είναι κάτι το οποίο επιστημονικά δυστυχώς επιβεβαιώνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρουσιάστηκε μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι και στις Σέρρες, είναι και στη Λάρισα, είναι και στη Ροδόπη, είναι και στα Γιάννενα και απλώνει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλη τη χώρα, μέχρι και την τελευταία ακριτική περιοχή. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει στηριχθεί μέχρι σήμερα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν έχει μείνει ούτε ένας συμπολίτης μας έξω από ΜΕΘ, είναι εντυπωσιακό. Ήταν ζητούμενο στη χώρα για χρόνια, το ποιοι θα μπουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι. Αυτή την προσπάθεια, την αξία της ανθρώπινης ζωής, την αξία του να μπορέσεις να προσφέρεις υπηρεσίες υγείας σε ένα συνάνθρωπό σου που κινδυνεύει, εμείς την αξιολογούμε πρώτα και πάνω απ’ όλα» πρόσθεσε.

Τα σενάρια για το lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες, το lockdown θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Το νέο lockdown θα έχει τη μορφή της περασμένης άνοιξης, δηλαδή θα μπει “λουκέτο” στα πάντα, εκτός από σούπερ μάρκετ, καταστήματα με τρόφιμα, βενζινάδικα και φαρμακεία, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται με χρήση SMS στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν κάποιος βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας του όταν ξεκινήσουν οι περιορισμοί, τότε θα μπορεί να επιστρέψει με ειδική βεβαίωση, επικυρωμένη στο αστυνομικό τμήμα. Βασική διαφορά σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου είναι ότι θα προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Θα επιτρέπονται μόνο μετακινήσεις για λόγους υγείας και για όσους εργάζονται.

Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με τα σχολεία. Η εισήγηση της επιτροπής είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η απόφαση της κυβέρνησης θα ταυτίζεται σε αυτό το σκέλος με την πρόταση των λοιμωξιολόγων. Είναι ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο να μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, και η τηλεκπαίδευση να ισχύσει μόνο για μαθητές λυκείου. Για τη μετάβαση των παιδιών στα σχολεία θα προβλέπεται αυτό που ισχύει σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Δηλαδή, η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στο lockdown – 400% αύξηση στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο OPEN TV πως «η Αττική δεν βρίσκεται κοντά σε ένα lockdown» τα δεδομένα όχι μόνο άλλαξαν άρδην αλλά φέρνουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έτοιμο να επιβάλλει lockdown, προκειμένου να σταματήσει άμεσα την εξάπλωση του κορονοϊού. Πάντως, τρία είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει lockdown στη χώρα. Αυτά είναι τα εξής:

  • Τι πραγματικά είναι αυτό που έφερε τα πάνω κάτω;
  • Τι είδαν οι λοιμωξιολόγοι και το μετέφεραν στον πρωθυπουργό;
  • Γιατί η καραντίνα σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι πιο σκληρή από αυτή της άνοιξης,
  • καθώς θα απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις μετά τις 21:00;
400% αύξηση η ταχύτητα μετάδοσης
Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή, ο χρόνος για την αύξηση του Rt. Η «επιθετική» μορφή μεταδοτικότητας έχει τη μορφή «έκρηξης» μέσα σε ώρες και όχι ενός μοντέλου γεωμετρικής προόδου σε βάθος χρόνου. Σε σύγκριση με το πρώτο κύμα έχει αύξηση 400% για την Ελλάδα και 500 έως 600% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμανε γενικός συναγερμός σε όλη την Ευρώπη και για αυτό νωρίτερα την Τετάρτη προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.
Σε 12 ώρες ζημιά τριών ημερών

Μέσα σε 12 ώρες έγινε ζημιά που στο πρώτο κύμα θα χρειάζονταν 3 έως 4 ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έφερε τα πάνω κάτω και όπως όλα δείχνουν θα μεσολαβήσουν λιγότερο από 24 ώρες από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού μέχρι την επιβολή της καραντίνας. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Επιβεβαιώνεται το μοντέλο των 3.000 κρουσμάτων

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιβεβαίωση και των πιο απαισιόδοξων μοντέλων που αναφέρουν 3.000 κρούσματα μέχρι 8 Νοεμβρίου και το ethnos.gr ήταν το πρώτο που έκανε και την σχετική αποκάλυψη μέσα από το μαθηματικό μοντέλο του Νίκου Καρδούλα. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εφιαλτικές προβλέψεις όσο περνούν οι ώρες επιβεβαιώνονται και μοιάζουν με… αισιόδοξα σενάρια.

300.000 ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη
Δραματικές διαστάσεις έλαβε η πανδημία στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και ειδικά το δεύτερο μισό όπου το σύνολο των κρουσμάτων στις 45 ευρωπαϊκές χώρες άγγιξε τα 5 εκατομμύρια (4.796.432), ενώ τα ημερήσια κρούσματα πλησίασαν τις 300.000 (296.396) και φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.

okt4.jpg

Αυτοί που έσπασαν τα ρεκόρ
Τον Οκτώβριο 11 χώρες παρουσίασαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 17 χώρες παρουσίασαν μέσο όρο δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 1.30 και 6 χώρες παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 2 σε κάποιες ημέρες του μήνα. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο βελτίωση στο δείκτη Rt παρουσίασαν 11 από τις 45 χώρες, ενώ στα κρούσματα καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση.

Στην παρούσα μελέτη του Νίκου Καρδούλα (Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.) αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορoνοϊού στη Ευρώπη τον Οκτώβριο, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το λογισμικό EpiEstim του ίδιου οργανισμού. Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται το σύνολο των κρουσμάτων, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο μέσος όρος του δείκτη μεταδοτικότητας Rt και η διακύμανσή του τον Οκτώβριο, ανά ευρωπαϊκή χώρα. Γίνεται επίσης σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

okt2.jpg

Πάλι σε καλή θέση είναι η Ελλάδα
Η διακύμανση του συνόλου των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο τον Οκτώβριο ήταν από 69.970 έως 296.396, με τη μέγιστη τιμή να καταγράφεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες του μήνα το σύνολο των κρουσμάτων ήταν σταθερά μεγαλύτερο από 200.000. Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι χώρες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν η Ανδόρα, το Βέλγιο, η Τσεχία και το Βατικανό με περισσότερα από 1.800 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Σερβία και η Ελλάδα με λιγότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Ο χειρότερος δείκτης Rt

Τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt τον Οκτώβριο (μεγαλύτερο από 1.45) είχαν το Λιχτενστάιν, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Σερβία, ο Άγιος Μαρίνος και η Ιταλία, ενώ τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1.10) είχαν το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Δανία και η Ισλανδία. Οι χώρες που παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 2 σε κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν η Κύπρος, το Βατικανό, ο Άγιος Μαρίνος, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και η Σερβία.

Ενώ κάποιες χώρες εμφανίζουν πενταψήφια ημερήσια κρούσματα, οι χώρες αυτές έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το δείκτη Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Ισπανία και που έχουν τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ευρώπη, είχαν μέσο όρο Rt τον Οκτώβριο 1.20, 1.23, 1.14 και 1.10 αντίστοιχα, καλύτερο από κάποιες άλλες χώρες με πολύ λιγότερα κρούσματα.

okt1.jpg

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο

Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση. Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, βελτίωση παρουσίασαν 11 από τις 45 χώρες, η Ισλανδία, η Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Ανδόρα, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μολδαβία και η Τσεχία, η κατάσταση στην Ιρλανδία παρέμεινε η ίδια, ενώ η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες επιδεινώθηκε. Η κατάσταση στο σύνολο της Ευρώπης με 641 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και δείκτη μεταδοτικότητας Rt 1.23 επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο.

Η θέση της Ελλάδας τον Οκτώβριο
Η Ελλάδα όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (200) βρισκόταν στην 5η καλύτερη θέση και όσον αφορά το μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt (1,21) βρισκόταν στην 20η καλύτερη θέση μεταξύ των 45 χωρών της Ευρώπης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ