Κορωνοϊός: Η επίπτωση του covid19 στον δάγκειο πυρετό

Κορωνοϊός: Η επίπτωση του covid19 στον δάγκειο πυρετό. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι τα μέτρα φυσικής απόστασης οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των αναφερθέντων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην Ταϊλάνδη αλλά σε αμετάβλητα ποσοστά στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του δαγκώματος ορισμένων ειδών κουνούπια Aedes που μεταφέρουν έναν από τους τέσσερις ορότυπους του ιού: τους ιούς του δάγκειου πυρετού 1–4. Αυτά τα κουνούπια κατοικούν ως επί το πλείστον σε υποτροπικά και τροπικά μέρη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων μερικών καυτών, υγρών περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δάγκειος πυρετός είναι συχνός σε περισσότερες από 100 χώρες, με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε περιοχές με κίνδυνο. Τα κρούσματα της νόσου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στην Καραϊβική, την Αφρική, τα νησιά του Ειρηνικού, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Περίπου 400 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσβάλλουν δάγκειο πυρετό κάθε χρόνο. Περίπου 1 στα 4 άτομα εμφανίζουν μια ασθένεια που προκύπτει, με 22.000 άτομα να πεθαίνουν κάθε χρόνο από σοβαρή ασθένεια. Η Νοτιοανατολική Ασία και η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού επιβαρύνονται δυσανάλογα από τον δάγκειο πυρετό, με το 75% των περιπτώσεων να εμφανίζονται σε αυτές τις χώρες. Στη Νοτιοανατολική Ασία, και οι τέσσερις ορότυποι του ιού του δάγκειου πυρετού βρίσκονται σε ενεργή κυκλοφορία, προκαλώντας πολλαπλές εστίες, οι οποίες μπορεί να είναι επίμονες, κάθε χρόνο. Στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη, η δραστηριότητα και των τεσσάρων οροτύπων έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις σε κρούσματα δάγκειου πυρετού.

Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, χώρες παγκοσμίως έχουν εφαρμόσει μέτρα φυσικής απόστασης για τη μείωση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για την ασθένεια. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες επέβαλαν αυστηρά σχεδόν ολοκληρωτικά κλείδωμα στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη για 2-3 μήνες πριν χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα φυσικής απόστασης. Οι επιπτώσεις της μειωμένης κινητικότητας και της ύπαρξης λιγότερων ατόμων σε χώρους εργασίας στη μετάδοση δάγκειου πυρετού είναι άγνωστες. Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jue Tao Lim, Ph.D., και οι συνάδελφοί του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διεξήγαγαν μια μελέτη για τη μέτρηση των επιπτώσεων στους αριθμούς κρουσμάτων ιού δάγκειου πυρετού στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here